Politika & Kriminal

U Požeštini i dalje dramatično nakon poplava. Šef vatrogasaca: 'Bio je to strašan nalet vode. Još uvijek jurimo okolo'

U tijeku je sjednica Stožera civilne zaštite i očekuje se da će za područje Požeštine biti proglašeno stanje elementarne nepogode

06.06.2021., Vidovci - Jako nevrijeme prouzročilo poplavu u Vidovcima.  Zatvorena drzavna cesta izmedju Pleternice i Pozege, bujice vode prolaze kroz dvorista. Sve je puno blata i smeca. Evakuiran je dio stanovnistva Vidovaca.
Photo: Ivica Galovic/PIXSELL
FOTO: Ivica Galovic/PIXSELL

Oko 120 intervencija imali su jučer vatrogasci nakon velikog nevremena koje je pogodilo Požeštinu. U trenutku kada smo ih jutros kontaktirali i dalje su imali puno posla. “Ljudi nas čekaju, imamo još dosta dojava”, rekao nam je zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Dalibor Hrunka. Na noge su jučer, kaže nam, digli cijelu Požeštinu. Na terenu su bila 102 vatrogasca, što iz JVP-a Požega što iz okolnih DVD-a.

Na pitanje kako je stanje na terenu izgledalo, odgovara da je bilo strašno. “Imali smo golemi nalet vode. Potoci su se slijevali s brda, kad su krenuli to ništa nije moglo progutati. Voda je ulazila u podrume, kuće…” Bilo je, kaže, i evakuacija stanovnika. “Toliko je bilo vode da smo neke ljude morali i evakuirati iz njihovih kuća. Bio je to strašan nalet vode”, rekao nam Hrunka dok je jurio na novu intervenciju. Dodao je na kraju i kako im i danas stižu kolege iz lokalnih DVD-a.

Očekuje se proglašenje elementarne nepogode

Jutros zasjeda i Stožer civilne zaštite Požeško-slavonske županije te se čekaju njihove eventualne odluke nakon poplava koje su uslijedile zbog obilnih oborina. Jučer su se, naime, na području Požege stvorile i blatne bujice, koje su se slijevale s okolnih brda noseći granje i smeće.

Najveći problemi bili su u gradu Požegi i naseljima Drškovci, Vidovci i Dervišaga. Poplavljeno je dosta dvorišta i podruma kuća, izvijestili su jučer iz MUP-a. Požeško-slavonska županica Antonija Jozić za HRT je izjavila kako je na području Požege palo 38 litara kiše po četvornom metru, dok je to na području Vidovaca i Dervišage bilo i 60 litara. Najavila je moguće proglašenje elementarne nepogode.

Direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković jučer je posjetio područje Požege. “Najviše štete su napravili potok Nakop i kanal Pakao kojem i samo ime dovoljno govori. Jedino što je moguće u budućnosti napraviti je da vodu zaustavimo na uzvodnom području, odnosno napraviti retencije koje će pohraniti veće količine vode”, rekao je.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu