Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

U prosvjedima zbog smrti mlade Iranke uhićeno 18 novinara. Svjedoci: 'Odvode ih usred noći bez naloga'

Uhićeni su i brojni borci za ljudska prava

People take part in a demonstration in support of Iranian protesters in Paris, on September 25, 2022. - Protests flared again in Iran on September 24, 2022 over the death of a woman in morality police custody, despite a crackdown by security forces in which at least 41 people have died, according to official figures. The main reformist party inside Iran called for the repeal of the mandatory Islamic dress code that Mahsa Amini had been accused of breaching as the protests over her death entered their ninth night. (Photo by Christophe ARCHAMBAULT / AFP)
FOTO: AFP

Iranske vlasti uhitile su 18 novinara od početka prosvjeda zbog smrti mlade žene Mahse Amini u pritvoru ćudoredne policije, javlja Odbor za zaštitu novinara (CPJ) u priopćenju na svojoj web stranici u kojem se nalazi i cijeli popis privedenih novinara.

Njih nekoliko odvedeno je iz svojih domova usred noći iz “bez sudskog naloga za uhićenje”, navodi CPJ. Uhićeni su i brojni borci za ljudska prava, među njima Hosein Ronaghi koji se bori za slobodu izražavanja.

Vlasti ograničile pristup Whatsappu i Instagramu

Ronaghi je pobjegao policiji koja ga je došla privesti dok je davao intervju za Iran International sa sjedištem u Londonu, ali su ga policajci priveli u subotu zajedno s njegovim odvjetnicima, navode mediji.

“U kontekstu velikog nasilja, iranske vlasti najprije su ograničile pristup WhatsAppu i Instagramu, a sada privode novinare s jasnom porukom: ne dopušta se nikakvo širenje vijesti o prosvjedima”, objavili su u petak Reporteri bez granica (RSF) u priopćenju. RSF zahtijeva da “novinari budu odmah pušteni na slobodu, da se odmah ukinu sva ograničenja protiv prava Iranaca na informaciju”.

Među 18 uhićenih novinara je i Nilufar Hamedi, koja je došla u bolnicu u kojoj je u komi ležala Mahsa Amni i time pridonijela širenju informacije o sudbini mlade žene koja je nakon tri dana kome umrla. Fotoreporterka Yalda Moairey, koja se proslavila fotografijom protuvladinih prosvjeda iz studenoga 2019. također je privedena, prema iranskim medijima.

Najmanje 41 osoba ubijena

Prema posljednjim podacima, najmanje 41 osoba je ubijena u prosvjedima, a više od 1200 je uhićeno u Iranu od objave smrti Mahse Amini 16. rujna.

Amini je pala u komu pošto ju je privela ćudoredna policija zbog “neprimjerenog nošenja hidžbaba” koji treba prekivati svu kosu. Aktivisti i očevici tvrde da ju je policija tukla po glavi, no policija sve optužbe odbacuje i tvrdi da je umrla prirodnom smrću.

Iranski vjerski vođe strahuju od ponavljanja scenarija iz 2019. kada je u prosvjedima zbog povećanja cijene benzina ubijeno 1500 ljudi.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više