Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Policija objavila prve detalje o napadaču koji je pucao u policajca na Markovom trgu. Ima 22 godine

Napadač je pronađen mrtav, vjeruje se da je počinio samoubojstvo

12.10.2020., Zagreb - Jutros u 8.06 zaprimljena je dojava o pucnjavi na Trgu svetog Marka u Zagrebu. Prema prvim utvrdjenim informacijama jedan policijski sluzbenik je ozlijedjen i njemu se pruza lijecnicka pomoc. Pocinitelj je pobjegao s mjesta dogadjaja, a za njim tragaju sve raspolozive policije snage. Photo: Josip Regovic/PIXSELL
FOTO: Josip Regovic/PIXSELL

Jutros je na Trgu svetog Marka ranjen policajac koji je čuvao ulaz u zgradu Vlade. Napadač je nakon pucnjave pobjegao, a ozlijeđeni policijski službenik uskoro je prevezen u bolnicu. Manje od sat vremena nakon napada iz MUP-a je stigla vijest da je počinitelj pronađen mrtav na adresi nedaleko od mjesta napada. Najvjerojatnije je počinio samoubojstvo. Stiže sve više informacija s lica mjesta i iz bolnice u kojoj se ukazuje pomoć ranjenom policijskom službeniku. Evo što zasad znamo.

1. Tko je napadač?

O samom napadaču, koji je nakon pucnjave počinio samoubojstvo na Jabukovcu, zasad postoji jako malo informacija. Telegram je neslužbeno doznao da se radi o mlađem muškarcu. Kako doznaje Dnevnik Nove TV, napadač je iz Kutine, dosad bez evidentiranih prekršaja. Navodno dolazi iz braniteljske obitelji. Motivi i dalje nisu poznati. MUP je naknadno objavio da je riječ od 22-godišnjaku, potvrdivši da nije od ranije poznat policijskim službenicima.

Vladin vozač opisao je napadača za Index.hr. “Visok je oko 1.80 m, nosio je trenirku s kapuljačom i nije imao masku. Oružje je nosio u desnoj ruci, mislim da se radi o kalašnjikovu”, rekao je vozač Matija Perić.

2. Kako je izgledao napad?

Napad se dogodio u 8:06 sati, objavila je policija. Počinitelj je sa sjeverne strane crkve svetog Marka došao do zgrade Vlade, i zapucao na policajca koji je stajao na ulazu u Banske dvore. Kako je neslužbeno doznao Telegram, napad je počinjen kalašnjikovom, a policajac je pogođen s udaljenosti od dvadesetak metara. Ustrijeljen je četiri puta, s dva metka u ruku i dva metka u tijelo.

Svjedok napada, vozač vlade Matija Perić, za Index.hr ispričao je što je vidio. Vozač je taman ušao u prodavaonicu kada je čuo pucnjavu. “Odmah je bio pogođen policajac. Vidio sam da pada”, kaže. “Bio sam prvi pored policajca. Prvi sam mu pružio pomoć tj. otišao po pomoć”, priča. Drugi vozači su ranjenika odvukli iza zgrade Vlade na sigurno, priča svjedok.

“Za čudo nije bilo niti jednog drugog policajca na vidiku. Kako sam čuo jedan je policajac iz Mletačke pružao otpor i pucao prema napadaču. Onda smo mu pružili pomoć i bili pored unesrećenog malog policajca i čekali hitnu koja se nije pojavila. Srećom naišao je poznanik sa sanitetom koji ga je odvezao”, rekao je M.P. za Index.hr.

3. Što se dogodilo neposredno nakon napada?

Kako doznaje Jutarnji list, počinitelj je pucao i na zgradu Vlade a zatim i još jedan rafal na zgradu Sabora, nakon čega je pobjegao. Teško ranjenog policajca su kolege odnijeli do obližnje Freudenreichove ulice i nazvali Hitnu pomoć. Prvi medij na licu mjesta bio je N1 televizija, čija je reporterka izvijestila kako je medicinsko vozilo uskoro stiglo na Markov trg.

Ranjenik je unesen u vozilo, pri čemu je komunicirao s medicinskim osobljem i kolegama. Nakon što je odvezen, policija je počela zatvarati Trg. Promet je trenutno zabranjen, a na licu mjesta su teško naoružani policajci. Čuvaju ga teško naoružani policajci.

4. Hitna je kasnila?

Reporterka N1 televizije koja je na Markov trg došla nedugo nakon napada kritizirala je sporu reakciju Hitne pomoć, rekavši da je vozilo na trg stiglo 15 minuta nakon napada. Svjedokinja koja je vidjela što se događalo tvrdi da je ranjeniku prva pomoć pružena iz vozila saniteta koje se slučajno našlo na licu mjesta. S njezinom izjavom poklapaju se saznanja portala 24 sata, koji piše da je policajca u bolnicu prevezlo vozilo saniteta iz Opće bolnice Zabok.

“Prevozio sam uzorke za testiranje na Covid koji sam iz Zaboka vozio u Kliniku Fran Mihaljević. Vidio sam na Markovom trgu ranjenog policajca, zaustavio sam se. Zajedno s policajkom koja je tu bila tu smo mu stavljali mu komprese preko uniforme na prostrjelne rane. On je bio pri svijesti cijelo vrijeme i samo je govorio da ga boli i da je izgubio puno krvi”, rekao je vozač saniteta za 24 sata.

Ravnatelj Hitne pomoć Žarko Rašić tvrdi da je Hitna stigla ubrzo nakon što je primila poziv, ali policija je zaustavila vozilo. “Dojava je bila da je propucan policajac pred Vladom. Hitna je došla gotovo odmah po dojavi, ali policija ih je sklonila iza crkve Svetog Marka. Morali su biti sklonjeni”, kazao je Rašić za 24 sata.

5. Kako je pronađen napadač?

Lov na napadača počeo je nedugo nakon napada. Policija je pretraživala okolicu Markovog trga, sve dok oko 9 sati nije objavljeno da je pronađeno tijelo osobe koja odgovara opisu počinitelja. Tijelo je pronađeno na Jabukovcu. Telegram doznaje da je riječ o mlađoj muškoj osobi. Sumnja se da je napadač počinio samoubojstvo pucajući si u glavu.

RTL javlja da se napadač ubio pet ili deset minuta hoda ili 3-4 minute trčanja od zgrade Vlade. Policija je blokirala jedan od dva ulaza ulice Jabukovac. Napadač se ubio u šumi

6. U kakvom je stanju ranjenik?

Prema prvim informacijama iz KBC-a Sestre Milosrdnice gdje mu je pružena pomoć, ozlijeđeni policajac je bio stabilno, a vitalni znakovi su mu bili u redu. Ravnatelj bolnice Mario Zovak za N1 je rekao da su policajca poslali na CT, nakon čega slijede daljnji postupci. Prema Zovaku, pogođen je dva puta u tijelo, jednom u nadlakticu i jednom u podlakticu.

“U ovom trenutku su vitalne funkcije stabilne, ne vidimo znakove ugroženosti života, međutim, brine nas mogućnost unutarnjih ozljeda jer nam je u ovom trenutku nemoguće procijeniti putanju metka”, rekao je Zovak za Hinu. “Nema ozljeda niti srca, pluća niti trbušnih organa. On je već u operacijskoj sali, prostrjelne rane su na ruci napravile prijelome kostiju i oštetile neke žile”, rekao je Zovak oko pola 11 sati u izjavi za N1 televiziju.

Ravnatelj je rekao da će policajac biti podvrgnut operativnom zahvatu, i vjeruje da će operacija biti gotova do 13 sati.

7. Što kažu nadležni?

Prvi visoki dužnosnik koji je razgovarao s novinarima bio je ministar branitelja Tomo Medved. On nije podijelio nove informacije, ali obećao je da će javnost o svemu biti obaviještena čim bude poznato više detalja. „Utvrdit ćemo sve. Građanima možemo reći da je Hrvatska sigurna zemlja“, kazao je ministar.

Predsjednik sindikata policije Dubravko Jagić rekao je u HRT-ovom Studiju 4 kako policijski službenici moraju biti bolje opremljeni. „Smatramo ovo terorističkim činom ili se radi o psihički labilnoj osobi”, dodao je Jagić.

Kakvo je trenutno stanje na Markovom trgu?

U ulice oko Markova trga policajci puštaju samo stanare, dok je na mjestu zločina počeo očevid, javlja Hina. Premijer Andrej Plenković u trenutku napada nije bio u Vladi. Nedugo nakon napada premijer, njegov savjetnik Damir Krstičević i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović stigli su u Vladu, javlja HTV, ali nitko od njih još se nije obratio medijima.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više