Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Politika & Kriminal U Puli počeo referendum o zabrani gradnje hotela na popularnom šetalištu: 'Ovo je povijesna prilika'

Mogućnost glasanja ima 48.713 Puljanki i Puljana

22.09.2021., Pula - Zatvaranjem setalista Lungomare za sav promet motornih vozila i Pula je obiljezila Europski dan bez automobila. Iako je to iskoristio mali broj setaca, veci dio ih je odabrao uzivanje u "babljem ljetu". Dnevna temperatura zraka izjednacila se s temperaturom mora i pravi je uzitak biti na plazi.rPhoto: Sasa Miljevic / PIXSELL
FOTO: Sasa Miljevic / PIXSELL

U Puli su u nedjelju ujutro, u sedam sati, otvorena biračka mjesta za lokalni referendum na kojem će se Puljani izjasniti jesu li za izmjenu Generalnog urbanističkog plana kojom će se ukinuti mogućnost gradnje hotela Valkane na predjelu Lungomare, gdje su šetalište i šuma uz more.

Glasački odbori na 51 biračkom mjestu bit će otvoreni, kao i za izbore, do 19 sati.

Mogućnost glasanja ima 48.713 Puljanki i Puljana, a da bi ishod referenduma bio valjan mora izaći 50 posto birača plus jedan glas, odnosno 24.357 građana.

Prijavilo se 18 promatrača

Referendumsko pitanje glasi: “Jeste li za izmjenu Generalnog urbanističkog plana Grada Pule kojom će se u cijeloj zoni obuhvata važećeg Urbanističkog plana uređenja Lungomare ukinuti mogućnost gradnje hotela, drugih turističkih smještajnih kapaciteta i stambeno-poslovnih građevina?”.

Ukupno je prijavljeno 18 promatrača i promatračica iz udruge Zelene Istre i stranke Možemo, koji će nadzirati provedbu referenduma.

‘Građani imaju povijesnu priliku’

Građanska inicijativa za referendum o Lungomareu u svibnju je prikupila oko 11.000 potpisa za referendum o gradnji hotela na Valkanama, a Ministarstvo pravosuđa i uprave potvrdilo je da prijedlog za raspisivanje referenduma ima potreban broj birača i da je referendumsko pitanje u skladu sa zakonom pa iz te inicijative tvrde da građani imaju povijesnu priliku Pulu učiniti prvim gradom s uspješnim lokalnim referendumom u Hrvatskoj.

Pulski gradonačelnik Filip Zoričić rekao je da je kao izabrani gradonačelnik dužan izaći na referendum o Lungomareu te pozvao građane da izađu na referendum i iznesu svoje stajalište o mogućoj gradnji hotela Valkane.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više