U Rijeci uhićen jedan od većih domaćih pirata, pokrao je i ilegalno distribuirao filmove i serije od 3,9 milijuna kuna

Matej Klanj vlasnik je filmskog portala Filmovita, a zarađivao je i od Google oglasa

ZADNJA IZMJENA: lis. 29, 2016
Foto: PIXSELL/Filmovita

Vlasnik filmskog portala Filmovita, Matej Kalanj, uhićen je zbog krađe i ilegalne distribucije filmova i serija vrijednih 3,9 milijuna kuna. Kalanj je od siječnja 2014. godine bio administrator sajta Filmovita na kojem je objavljivao pokradeni sadržaj, a tijekom istrage utvrđeno je da je emitirao najmanje 1251 film.

Korisnici su u par klikova, u ponuđenim rubrikama, odabirali filmove ili serije s titlovima, što ih je Kalanj sam u njih ubacivao. Otvorio je i Facebook stranicu Filmovita, preko koje je, pomalo nepametno, reklamirao činjenicu da prikazuje ilegalne filmove.

Facebook status s detaljnim uputama

Prije mjesec dana objavio je status s detaljnim uputama, u kojima piše: “Velika većina je već shvatila kako do filma, oni koji nisu hoće jer nije teško, treba samo čekati na brojač ispod trailer da dođe do nule te nakon toga osvježiti/reloadati stranicu (možete stisnuti i tipku f5 ako ste za kompjuterom)”.

https://www.facebook.com/filmovitacom/posts/1811133202444811

Facebook stranica Filmovite skupila je 160 tisuća fanova, i služila je kao primarni alat promocije ilegalnog sadržaja na sajtu. Uz filmove na Filmoviti emitirani su Google oglasi, preko kojih je Klanj od 2014. zaradio 600 tisuća kuna, a procjena šteta od 3,9 milijuna kuna izračunata je prema vrijednosti i prihodima tog sadržaja u redovnoj distribuciji.

Susjedi ukrao internetsku vezu za biznis

Sav ilegalno zarađeni novac trošio je s partnericom, a budući da je sredstva držao i na njenom bankovnom računu, oboje su prijavljeni i za pranje novca. “Prebacivali su financijska sredstva zarađena prodajom oglasnog prostora na ilegalnom filmskom portalu na različite bankovne račune kako bi sakrili njihovo porijeklo”, objašnjeno je u prijavi.

No, to je paru bio glavni izvor prihoda, pa su si i sve živote troškove plaćali novcem od Filmovite. Istražitelji su otkrili da je za svoj biznis koristio susjedinu internetsku vezu, vjerojatno u pokušaju da prikrije trag.

Kalanj će još neko vrijeme provesti u istražnom zatvoru, jer je riječki sud ocijenio da bi mogao nastaviti s ovom vrstom internetskog kriminala. “U pitanju je računalni stručnjak, pa vjerujemo kako bi se ponovno mogao početi baviti ovakvom krađim autorskih prava”, kažu na Županijskom sudu u Rijeci.

Ana Raić Knežević
Telegram autor
1072 članka Više o autoru