Politika & Kriminal

U Saboru je, nakon skandala, sazvana sjednica o stanju na Sveučilištu. Boras se nonšalantno nije pojavio

Opravdao se jučer, 'ranije preuzetim obavezama', iako je sjednica službeno sazvana prošle srijede

U Saboru je u tijeku tematska sjednica Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu o aktualnom stanju na Sveučilištu u Zagrebu. Sjednica je službeno sazvana prošle srijede, nakon što je zaključak o sazivanju ove sjednice donesen još 9. ožujka ove godine, u jeku turbulentnih zbivanja na Sveučilištu. Među pozvanima je, logično, bio i rektor Sveučilišta Damir Boras. Rektor se, međutim, nonšalantno nije pojavio u Saboru.

Kako je na početku sjednice izvijestila predsjednica Odbora Vesna Bedeković, Boras se ispričao jučer “ranije preuzetim obavezama”. Nije se pojavio ni Luka Burilović, predsjednik Sveučilišnog savjeta Sveučilišta, tijela koje prema zakonu mora brinuti o zakonitosti rada Sveučilišta. I on se ispričao nekim obavezama.

Na sjednici je i Fuchs, Klisović prozvao Borasa

Na sjednici ovoga trenutka sjedi resorni ministar Radovan Fuchs, državni tajnik Ivica Šušak, potpredsjednica Sveučilišnog savjeta, akademkinja Milena Žic-Fuchs, član Savjeta Joško Klisović, kao i članovi saborskog odbora, među kojima Zlatko Hasanbegović, Marko Pavić, Ante Bačić, Damir Bakić, Marijana Puljak, Sabina Glasovac

S obzirom na Borasov izostanak, na samom početku sjednice na to su se osvrnuli Joško Klisović i Sabina Glasovac. Ocijenili su sramotnim što se rektor Boras danas nije pojavio na raspravi o bremenitom stanju na Sveučilištu u Zagrebu. “Svojim nedolaskom, rektor Boras iskazao je veliko nepoštovanje prema svom osnivaču, prema Saboru kao glasu svojih građana, tako nešto se ne smije tolerirati”, kazao je Klisović.

Ministarstvo nije obaviješteno o mjerama oko zlostavljanja

U pripremi za ovu sjednicu, Ministarstvo znanosti i obrazovanja uputilo je “Informacije o aktivnostima Ministarstva znanosti i obrazovanja s obzirom na aktualno stanje na Sveučilištu u Zagrebu”. Podsjetili su da su s obzirom na aktualna događanja “koja ostavljaju prostora sumnji da se na Sveučilištu u Zagrebu i pojedinim njegovim sastavnicama događaju slučajevi mobbinga, diskriminacije i seksualnog zlostavljanja i uznemiravanja”, pozvali uspavani Sveučilišni savjet na djelovanje ranije ove godine.

“Do danas nismo obaviješteni o poduzetim aktivnostima i mjerama Sveučilišnog savjeta Sveučilišta u Zagrebu u pogledu bilo kojeg oblika mobbinga, diskriminacije i seksualnog zlostavljanja i uznemiravanja nasilja”, piše Ministarstvo u pripremi za ovu sjednicu. Spominju i rad profesora iznad 70. godine života, a osvrću se i na ogluhu Sveučilišta za suradnjom u procesima upravnih nadzora, koje po zakonu može provoditi resorno Ministarstvo.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu