Divjak ostaje ministrica

Za opoziv ministrice Divjak glasalo je 55 zastupnika, protiv je bilo 77, a jedan suzdržan

ZADNJA IZMJENA: sij 17, 2020

Hrvatski sabor upravo je izglasao povjerenje ministrici znanosti i obrazovanja iz HNS-ove kvote Blaženki Divjak. Za ostanak ministrice na čelu tog resora glasalo je 77 zastupnika, njih 55 smatralo je da je nužan opoziv ministrice, a jedan zastupnik bio je suzdržan. Nakon što su zastupnici glasalo o opozivnu, HDZ-ov zastupnik Ivan Kirin tražio je da se glasanje ponovi jer je “krivo stisnuo”. On je, dakle, jedini od HDZ-ovaca glasao za opoziv ministrice.

Bivši ministar uprave Lovro Kuščević, koji je ranije najavljivao kako će glasati “po savjesti”, danas je ipak podržao HNS-ovu ministricu. Divjak je podržao i Klub Milana Bandića koji već mjesecima udara po ministrici. Suzdržan je bio tek Željko Lacković, član Bandićeve stranke koji umjesto gradonačelnika sjedi u Saboru.

Oporba tražila stanku

Šef SDP-a Davor Bernardić uoči glasanja zatražio je stanku u kojoj bi, kako je rekao, opet konstatirali da obrazovna reforma ne postoji. Nabrojao je sve manjkavosti reformskih zahvata ministrice Divjak, a potom je, kao i u raspravi o opozivu u srijedu, pročitao izjave HDZ-ovaca o ministrici tijekom štrajka prosvjetara krajem 2019. iz kojih se može iščitati njihov stav o ministričinim potezima.

Marko Sladoljev iz MOST-a također je zatražio stanku zbog “sramotne rasprave koja se odvijala u kasnim noćnim satima, kamo su je gurnuli HNS i HDZ”. Dodao je, ministrica nije u srijedu u Saboru odgovorila niti na jedno pitanje, “smijuljila se i fotografirala zastupnike za Facebook”. Sladoljev, kaže, traži stanku i kako bi se zastupnici uoči glasanja o opozivu stigli umiti u saborskom WC-u i pogledati se u ogledalo.

I Zekanović i Beljak tražili stanku

I Hrvoje Zekanović iz Kluba Hrvatskih suverenista zatražio je stanku i istaknuo kako je ovo osjetljiva situacija za premijera. Milorad Batinić iz HNS-a ponovio je da se danas odlučuje o tome ostaje li obrazovanje “u rukama znanstvenice i profesorice ili ćemo ga prepustiti politikantima”, što HNS komunicira već danima i kroz plaćene objave na Facebooku. Batinić je pozvao da se unutarstranački i izvanstranački prijepori stave sa strane za boljitak hrvatskog obrazovanja.

Krešo Beljak iz HSS-a zatražio je stanku kako bi apelirali na kolege iz HNS-a i dodatno im objasnili da su “progutani i iskorišteni na političkoj sceni”.

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković potom je proglasio stanku do 14 sati. Inače, uoči stanke u sabornici nisu bili svi oporbeni zastupnici.

Kasnonoćna rasprava o opozivu

Podsjetimo, saborska rasprava o izglasavanju nepovjerenja ministrici, koju je pokrenuo 31 oporbeni zastupnik, održala se u noći sa srijede na četvrtak; točnije rasprava je završila u 3 sata iza ponoći. Ministricu je uvodno branio premijer Andrej Plenković, a potom je i sama stala pred saborske zastupnike.

Ministrica Divjak oporbeni je prijedlog ocijenila politikantskim i isticala kako su unaprijedili sustav te kako se kurikularna reforma provodi se u svim školama u Hrvatskoj. S druge strane, oporbeni su zastupnici argumentirali zašto ministričina Škola za život nije kurikularna reforma kako je inicijalno zamišljena, a argumentirali su i ministričinu odgovornost za najdugotrajniji štrajk u obrazovnom resoru.

Dora Kršul
Telegram autor
348 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program