Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Politika & Kriminal U Saboru je odbijen Mostov prijedlog da se ukine obvezna članarina u HGK

Sabor je izglasao Isključivi gospodarski pojas, Zakon o obnovi i Nacionalnu strategiju

Hrvatski sabor danas je nastavio sjednicu na kojoj će se glasati o raspravljenim točkama dnevnog reda. Sabor zasjeda u sjeni velikog sukoba između oporbe i vladajućih prije tjedan dana. Tada je oporba srušila kvorum nezadovoljna time što na dnevni red nije uvršteno glasanje o ukidanju članarina za Hrvatsku gospodarsku komoru. Zbog toga nisu izglasane ni druge točke o kojima su se zastupnici trebali izjasniti 1. veljače, pa je pred Saborom danas bilo mnogo posla.

Od važnijih točaka koje izglasane od jutros tu je Isključivi gospodarski pojas (IGP) Republike Hrvatske u Jadranskom moru. Za odluku o proglašenju glasovali su svi zastupnici koji su bili u Saboru, njih 141. Odluka o proglašenju IGP-a, stupit će na snagu osmog dana od dana objave u Narodnim novinama. U odnosu na postojeći ZERP, proglašen 2003. godine, Isključivi gospodarski pojas u Jadranskom moru Hrvatskoj donosi dva nova prava – izgradnju umjetnih otoka te korištenje snage mora, vjetra i struja.

Usprkos jednoglasnoj odluci, izglasavanje IGP-a nije prošlo bez trzavica. Zastupnik Hrvatskih suverenista Hrvoje Zekanović i danas je opetovao svoje mišljenje da se proglašenjem IGP-a na ovaj način ništa ne mijenja, rekavši da će talijanske koćarice i večeras, kao što su to radile i jučer, rovati po hrvatskom dijelu IGP-a. “Ne radi se o zaštiti hrvatskog dijela Jadrana, nego o najvećoj obmani hrvatske javnosti u režiji hrvatske Vlade”, rekao je Zekanović.

Usvojeni Zakon o obnovi i Nacionalna strategija

Nakon IGP-a na red je došlo proširenje Zakona o obnovi tako da obuhvaća Sisačko-moslavačku i Karlovačku županiju. Za zakon je glasalo 113 zastupnika, troje ih je bilo protiv, a 25 suzdržano. Prema novom zakonu država će na području na kojem je proglašena katastrofa u 100-postotnom iznosu osigurati financiranje obnove nekretnina u kojima stanuje vlasnik ili njegovi srodnici.

Ni ovo glasanje nije prošlo mirno. Nastavila se svađa između zastupnika vladajućih i oporbe zbog rušenja kvoruma prošloga tjedna, pa je predsjednik Sabora Gordan Jandroković bio prisiljen opomenuti stranačkog kolegu Ivana Celjaka.

Nakon Zakona o obnovi Sabor je usvojio Nacionalnu strategiju do 2030. godine, sa znatno manje uvjerljivom većinom nego što su izglasane prethodne točke. Za Strategiju je glasalo 77 zastupnika, 59 je bilo protiv dok je suzdržanih bilo dvoje.

Hrebanje u Saboru

Nastavljaju se svađe oporbenih zastupnika i većine. Oporbenjacima je meta predsjednik HSLS-a Dario Hrebak, kojem kolege zamjeraju to što nisu dobili njegovu podršku za ukidanje članarina HGK-a iako se za to zalagao. Najžešći su zastupnici Mosta, pa je tako Zvonimir Troskot kazao da je “licemjerno gledati Hrebaka kako je izdao svoja načela”.

Božo Petrov dodao je kako je “lijepo je vidjeti požrtvovno primanje metka od strane gospodina Hrebaka za premijera Plenkovića”. SDP-ov Arsen Bauk dobio je aplauz oporbenog dijela sabornice kada je, govoreći o Hrebakovim postupcima, upotrijebio izraze hrebeno i hrebati se. “Ne možete biti i pošten i Hreben”, rekao je. Hrebak traži zaštitu predsjednika Sabora i optužuje kolege da ga vrijeđaju.

Jandroković je uspio uspostaviti kontrolu, pa je na red došlo glasanje o ukidanju članarina HGK. Neprihvaćanje prijedloga Mosta o dobrovoljnim članarinama prihvaćeno je sa 76 glasova za, 61 protiv i četiri za. S druge strane, zaključak vladajuće većine, kojim se Vladu obvezuje da do sredine srpnja predloži novi zakon o HGK, izglasan je većinom glasova.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više