Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

PANDEMIJA

U SAD-u odobren Pfizerov lijek protiv korone. Ima učinkovitost od 90%, može se uzimati doma

FDA je lijek odobrio za uporabu kod odraslih visokorizičnih pacijenata i djece starije od 12 godina

Tashkent, Uzbekistan - November 9, 2021: New Paxlovid Pill For COVID. Oral antiviral Paxlovid pills reduces COVID-19 risks. Pfizers paxlovid lowers,Image: 642963595, License: Royalty-free, Restrictions: Contributor country restriction: Worldwide, Worldwide.
Contributor usage restriction: Advertising and promotion, Consumer goods.
Contributor media restriction: {324DC2EC-1DC3-4E92-B8B4-7F6B3BEEB821}, {324DC2EC-1DC3-4E92-B8B4-7F6B3BEEB821}., Model Release: no, Credit line: Profimedia
FOTO: Profimedia

Pfizer danas javlja kako im je američka agencija za hranu i lijekove FDA odobrila antivirusni lijek protiv koronavirusa. Time je njihov lijek postao prvi tretman protiv koronavirusa koji se može uzimati doma, a za kojeg se očekuje da će postati važan alat u borbi protiv omikron varijante, javlja Reuters.

Podaci Pfizerovog kliničkog ispitivanja pokazali su da je njihov antivirusni lijek 90 posto učinkovit u sprječavanju hospitalizacija i smrtnih slučajeva kod pacijenata koji imaju rizik za teži oblik bolesti. Nedavni podaci pokazali su i da ovaj lijek zadržava svoju učinkovitost protiv omikrona.

FDA je lijek odobrio za uporabu kod odraslih visokorizičnih pacijenata, kao i djece starije od 12 godina. Namijenjen je onima koji nisu na bolničkom liječenju.

Uzimat će se pet dana na svakih 12 sati

Pfizer je javio i kako su odmah spremni započeti s distribucijom lijeka u SAD-u. Povećali su i projekcije proizvodnje na 120 milijuna doza, dok su ranije najavljivali proizvodnju 80 milijuna doza za 2022. godinu.

Reuters piše i kako je američka vlada dosad naručila 10 milijuna doza lijeka kao i da su svaku dozu platili 530 dolara.

Pfizerova tableta će se uzimati skupa s postojećim lijekom ritonavirom i prodavat će se pod imenom Paxlovid. Tretman će funkcionirati tako da se tablete uzimaju pet dana na svakih 12 sati s tim da ih treba početi uzimati čim se primijete simptomi koronavirusa.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više