Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

U SAD-u postaje sve luđe. Pojavila se snimka para koji oružjem prijeti prosvjednicima koji im prolaze ispred kuće

Prosvjednici su se uputili prema domu gradonačelnice St. Louisa kako bi zatražili njezinu ostavku

FOTO: Screenshot/Youtube/ Jon Cover

Društvenim mrežama i medijima širi se video koji prikazuje neimenovani par kako oružjem prijeti prosvjednicima u američkom gradu St. Louisu. Do incidenta je došlo kada je skupina od nekoliko stotina osoba krenula prema domu gradonačelnice toga grada kako bi zatražili njezinu ostavku. Prema izvještaju lokalne policije na koji se poziva portal novina USA Today, 63-godišnji muškarac i 61-godišnja žena u nedjelju poslijepodne prijavili su nered na ulici ispred svoje kuće.

Kada su izašli provjeriti što se događa, muškarac i žena vidjeli su kako skupina ljudi provaljuje kroz željezna vrata na kojima su stajali natpisi „Zabranjen neovlašten ulazak“ i „Privatna ulica“, izvijestila je policija. Par tvrdi kako su ljudima koji su provalili kroz vrata rekli da odu, na što su im ovi počeli dobacivati uvrede i prijetiti im. „Kada su žrtve primijetile brojne naoružane osobe, i sami su se naoružali, te su pozvali policiju“, stoji u izvještaju koji citira USA Today.

Gradonačelnica je razbjesnila javnost

Kao što se vidi na snimci, postariji par se dobro naoružao – žena u ruci drži pištolj, dok muškarac ima pušku, najvjerojatnije poluautomat tipa AR-15. Koliko je moguće zaključiti iz videa, prosvjednici nisu naoružani. Mnogi imaju transparente, a drugi snimaju incident i svađaju se sa starijim parom. Vidi se i kako neki od njih ostale nastoje potaknuti da se što prije udalje s mjesta događaja. Policija je objavila kako istraga o incidentu i dalje traje.

Gradonačelnica St. Louisa, Lyda Krewson, u petak je izazvala ogorčenje prosvjednika koji već tjednima demonstriraju zbog policijskog nasilja nad crncima u SAD-u. Krewson je na Facebooku objavila video u kojem je pročitala imena i adrese nekoliko građana koji su joj poslali pisma tražeći da smanji sredstva kojima se financira gradska policija. Gradonačelnica se kasnije ispričavala kako nije imala loše namjere, i kako su podaci koje je iznijela javno dostupni, ali to nije umirilo dio javnosti koji i dalje traži njezinu ostavku.