Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

U Sjedinjenim Državama postoji mogućnost ranijeg glasanja. No, što ako birač umre prije samih izbora

Pravila su drugačija u saveznim državama, što unosi konfuziju

Voters participate in early voting at the Potomac Community Recreation Center on October 28, 2016 in Potomac, Maryland. / AFP PHOTO / Brendan Smialowski
FOTO: AFP/AFP

Što se dogodi ako čovjek koji je u Sjedinjenim Državama glasao ranije, zbog odsutnosti ili na ranom glasanju, a umre prije izbornog dana? Odgovor na ovo pitanje ovisi najviše o tome gdje je glasač registriran, jer američki izborni zakoni i procedure većim su dijelom određeni pojedinim državama, čak i u izborima za federalnu vladu, piše Vice.

U New Yorku, na primjer, glasački listić odsutne osobe može biti poništen na osnovi činjenice da je osoba umrla prije dana izbora. Ranije glasanje, neposredno na biralištu, u New Yorku nije moguće. Minnesota, ima obje te vrste glasanja, dozvoljava da se listić poništi u oba slučaja ako se izbornom sucu podnesu dokazi da je glasač umro prije sedam ujutro na dan izbora.

No većina država broji glasove nedavno preminulih glasača, tvrdi Nacionalna konferencija državnog zakonodavstva (NCSL). U Floridi državni zakon je vrlo jasan: “Glasački listić elektora koji glasa u odsutnosti ubrojat će se čak i ako elektor umre prije ili na dan izbornog dana.”

Implementacija zakona je problematična

No zakon je jedno, a implementacija je sasvim nešto drugo. Kako tvrdi NCSL “praktički je nemoguće” odvojiti glasačke listiće živih i preminulih birača koji su glasali ranije i u odsutnosti. Nije lako upozoriti izborne dužnosnike koji procesuiraju milijune glasačkih listića, o malenom broju slučajeva smrti odsutnih glasača koje su nastupile nekoliko dana prije izbora.

Osim toga, na mnogim biračkim mjestima gdje je moguće ranije glasovanje, glasački listić se otvara odmah nakon ispunjavanja. A jednom kada se to dogodi, zapravo ne postoji način da se poveže određeni listić i osoba koja je glasala. Jedino ukoliko su listići neotvoreni do izbornog dana, mogu biti poništeni.

Starijim i bolesnim ljudima ispunjavanje listića može biti posljednja želja. Brojke su male, ali nisu beznačajne, pogotovo u odlučujućim državama. USA Today izračunao je da u Floridi svakog dana umre 455 ljudi u dobi koja je dovoljna za glasanje. Predsjednički izbori 2000. sveli su se na razliku od 537 glasova upravo u Floridi.

Baka Barracka Obame preminula prije izbornog dana

Florence Steen, je 2008. imala 88 godina, rođena je prije nego su žene imale pravo glasa, na izborima demokratske stranke u Južnoj Dakoti izabrala je Hillary Clinton. Umrla je prije izbora, a njezin listić koji je ispunila izvan glasačkog mjesta je izostavljen. Baka predsjednika Baracka Obame, Madelyn Dunham, te godine također je glasala listić za odsutne na općim izborima, no njezin glas je uračunat.

Ne zbog izbornog zakona, jer Havaji i Južna Dakota imaju slične izborne zakone, nego zato što se na Havajima traži službena potvrda od državnog tijela potvrdu da je preminula. A takva potvrda se nije mogla izdati u dva dana, koliko je prošlo od njezine smrti do izbora.

Različito tretiranje listića po državama

Rasprave oko ovih slučajeva svode se na to da bi se kvalificiranost glasača trebala zasnivati isključivo na službeni dan izbora. “Po meni je to jasno. Morate biti kvalificiran glasač na dan izbora. Ne znam kako netko može reći da ste kvalificirani, ako ste preminuli”, rekao je Chris Nelson državni tajnik Južne Dakote.

Različita pravila u različitim državama su problem. Izmisliti pravilo koje bi se zatim provodilo na federalnoj razini, moglo bi biti problematično, jer izbori i dalje trebaju kontolirati države. No neka vrsta nacionalne politike mogla bi pomoći da se svi listići jednako tretiraju. Da se uračunaju svi glasovi preminulih osoba, to vjerojatno ne bi utjecalo na rezultat izbora.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više