U Slovačkoj je ekspresno prošao zakon; država građanima smije pratiti lokacije mobitela

Vladajuća koalicija želi provjeriti krše li se propisi za vrijeme karantene

ZADNJA IZMJENA: ožu 26, 2020
Foto: AFP
Što se upravo događa s koronavirusom:

U izvanrednoj brzoj proceduri slovački je parlament u srijedu odobrio izmjenu zakona kojom se državi omogućuje pristup zaštićenim podacima o mobilnim telefonima građana tijekom pandemije koronavirusa.

S 91 glasom za i 43 protiv, doneseni amandman će državnim zdravstvenim vlastima omogućiti upotrebu podataka o lokaciji mobilnih telefona za praćenje kretanja i sastanaka osoba zaraženih koronavirusom.

Provjeravat će krši li se karantena

Vladajuća četverostranačka koalicija na čelu s konzervativcem Igorom Matovićem, koja je na vlasti od subote, želi provjeriti krše li se propisi za vrijeme karantene.

Ako bi osoba bila pozitivno testirana na COVID-19, bolest uzrokovanu virusom, nove mjere bi upozorile na ljude s kojima je zaražena osoba došla u kontakt.

Htjeli su pratiti i pozive i SMS-ove

Nakon prosvjeda socijaldemokratske oporbe, originalni prijedlog vlade odbačen je u parlamentu tako da se ne mogu pratiti telefonski pozivi i SMS poruke, već samo podaci o lokaciji.

Oporba je upozorila da prijedlog zakona može ugroziti građanska prava i omogućiti vladi da špijunira građane. Mjere su ograničene na trajanje koronavirusne krize.

Više s weba
Ostanite uz telegramov program