Politika & Kriminal

U Sloveniji je 11-dnevno zatvaranje upalilo: broj novih slučajeva u padu, od ponedjeljka blaže mjere

Uz ublažavanje mjera, Slovenija od sutra ukida i policijski sat. Na snazi, pak, ostaju ograničenja kretanja izvan matičnih regija

A view of an empty old city center during an overnight curfew.
After re declaring an epidemic Slovenia imposed a nationwide overnight curfew to fight its surge of coronavirus infections. Itís the first time a curfew was declared in Slovenia since the start of the outbreak. The curfew is in place from 21:00 to 6:00.
Overnight curfew in Ljubljana, Slovenia - 20 Oct 2020,Image: 564761889, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no

U Sloveniji je u posljednja 24 sata bilo sedam preminulih od covida-19, a potvrđeno je 548 novih zaraza koronavirusom, no procjene govore da je 11-dnevno zatvaranje koji završava u nedjelju uspjelo, pa se kraj trećeg vala očekuje kroz koji tjedan.

“Čini se da su zatvaranje i oštre restrikcije djelovali jer se broj pozitivnih testova smanjuje, pa će idućih dana reprodukcijski broj širenja infekcije pasti na ispod jedan”, kazao je za medije Leon Cizelj iz znanstvenog Instituta “Jožef Štefan” koji radi projekcije i modele razvoja epidemije za vladu.

S njime se slaže i ministar zdravstva Janez Poklukar koji je kazao da bi Slovenija da nije bilo 11 dana zatvaranja bila ne u crvenoj fazi epidemije kao sada nego u “crnoj”, što znači da bi u bolnicama bilo više od 1200 covid pacijenata, a broj novozaraženih dnevni viši od 1350.

Smanjuje se postotak pozitivnih nalaza

Prema podacima vlade za nedjelju u bolnicama je sada trenutno 615 oboljelih, deset više nego prethodni dan, od čega njih 139 na intenzivnim odjelima, što je još uvijek zabrinjavajuće, ali bolje od tog crnog scenarija, a dobro se odvija i kampanja cijepljenja, pa je cijepljeno 332 tisuće ljudi, a 5,8 posto populacije dobilo je i obje doze cjepiva.

U posljednja 24 sata uz smanjeni opseg testiranja potvrđeno je 548 novih infekcija, uz 19,1 posto pozitivnih nalaza, znatno manje nego prethodni dan kad je udio pozitivnih bio 26,5 posto, a broj preminulih i dalje je znatno niži nego u jesenskom drugom valu epidemije, pa je sa 7 novih smrtnih slučajeva sada ukupan broj preminulih među oboljelima 4119.

Ublažavanje mjera

U ponedjeljak nakon 11-dnevnog zatvaranja slijedi ublažavanje mjera, posebno na području obrazovanja. Ponovo su otvoreni đački domovi, te osnovne i srednje škole, radit će sve trgovine i brojne servisne djelatnosti, a ukida se i policijski sat, dok ostaju ograničenja kretanja izvan matičnih regija i sve ostale osnovne protuepidemijske mjere.

Od idućeg tjedna također se ponovo otvaraju muzeji, knjižnice i galerije, moguće je skijanje uz negativni test na koronavirus. No, terase i vrtovi ostat će zatvoreni još najmanje tjedan dana, dok će turistički smještajni kapaciteti goste moći primati tek u tzv. “žutoj” epidemiološkoj fazi koja se može očekivati za nekoliko tjedana.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu