Politika & Kriminal

U Sloveniji uvode strože mjere za necijepljene, ukidaju se besplatni testovi

Trošak testiranja se prebacuje na zaposlene ili njihove poslodavce

People relax on the outdoor terrace cafe shop at the city center as Slovenia eases its lockdown.
Outdoor terrace bars, restaurants along with beauty and hair salons, and small-scale shops opened under strict safety measures in Slovenia seven weeks after the start of the lockdown due to coronavirus pandemic. Slovenia has not reported any new COVID-19 cases in two consecutive days.
Outdoor Terrace Bars Reopen in Ljubljana, Slovenia - 04 May 2020,Image: 516991807, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia
FOTO: Profimedia

U Sloveniji je u zadnja 24 sata drugi dan zaredom potvrđeno visokih 248 zaraza koronavirusom, ali uz viši postotak pozitivnih nalaza te je zemlja ušla u tzv. narančastu fazu epidemije, dok vlasti najavljuju strože uvjete na jesen za one koji nisu cijepljeni.

U Sloveniji se najavljuju stroži uvjeti za rad, prijevoz, obrazovanje i druge aktivnosti. Tako će uvjet PCT, preboljeli, cijepljeni, testirani, biti osnovno mjerilo za djelovanje zdravstva, socijalnih ustanova, sporta i javnog života općenito, kazao je u četvrtak ujutro u razgovoru za Slovenski radio direktor slovenskog Instituta za javno zdravlje (NIJZ) Milan Krek.

“S obzirom na to da država s 23. kolovoza prestaje plaćati testiranja na koronavirus, to znači da će taj trošak pasti na poduzeća, na poslodavce ili na zaposlene, a ako nisu cijepljeni, možda im prijeti i otkaz u slučaju da poslodavci neće preuzeti trošak testiranja, o čemu sami odlučuju”, kazao je Krek, podsjetivši da je procijepljenost u Sloveniji daleko od željene.

Raste incidencija i postotak pozitivnih nalaza

U Sloveniji je u zadnja 24 sata s 1828 testova potvrđeno 248 novozaraženih, što je isti broj kao i dan ranije, ali je udio pozitivnih nalaza povećan sa 12, 6 na 13,6 posto, objavio je NIJZ. Četrnaestodnevna incidencija porasla je s 83 na 90, a novih smrtnih slučajeva nije bilo. U bolnici je povećan broj pacijenata s 36 na 40, od čega ih 6 treba intenzivno liječenje.

Slovenska vlada objavila je kako je s novim podacima Slovenija ušla u tzv. narančastu fazu epidemije Covida-19, na listi Europskog centra za kontrolu bolesti ECDC), te ponovno upozorila na potrebu masovnog cijepljenja stanovništva, za što su osigurane i brojne mobilne ekipe.

Uvjetuju pohađanje nastave covid potvrdama

Prema podacima ministarstva zdravstva, među novozaraženima u zadnje vrijeme najviše je mladih u dobnoj skupini od 15 do 24 godine. Naglasili su kako bi zbog zaraznije delta varijante procijepljenost na jesen trebala biti daleko viša od sadašnjih 40 posto stanovništva, odnosno između 80 i 90 posto populacije.

Ministrica obrazovanja Simona Kustec potvrdila je da je u pripremi plan za početak slijedeće školske godine koji će propisati uvjete za pohađanje nastave.

Već je donesena odluka da osobe koje nisu cijepljene, preboljele Covid-19 ili se nisu negativno testirali neće moći biti nazočni na predavanjima, a isto će vrijediti i za srednjoškolce kad zemlja, kako se predviđa s obzirom na širenje epidemije, početkom rujna uđe u “crvenu” epidemijsku fazu.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu