U Španjolskoj pala skupina krijumčara marihuane. Među njima je i jedan Hrvat

U gradovima Barceloni i Tarragoni uhićena je 31 osoba, petero je pod istragom

ZADNJA IZMJENA: ruj 22, 2020
Foto: AFP/Ilustracija

Španjolska policija je u Kataloniji razbila kriminalnu skupinu koja se bavila međunarodnom trgovinom marihuane te je privela više srpskih državljana s lažnim hrvatskim i slovenskim dokumentima, a pod istragom je i hrvatski državljanin, priopćila je u utorak Civilna garda. U primorskim gradovima Barceloni i Tarragoni uhićena je 31 osoba, a pod istragom je još pet državljana Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Ujedinjenog Kraljevstva i Španjolske. Njihov identitet nije objavljen.

“Riječ je uglavnom o Srbima kod kojih smo pronašli lažne hrvatske i slovenske dokumente”, rekao je glasnogovornik Civilne garde u telefonskom razgovoru iz Barcelone. “Surađivali smo sa srpskom policijom, koja nam je dostavila njihove podatke, a u kontaktu smo i s policijama drugih zemalja”, dodao je.

Zaplijenili su 190 kilograma marihuane

Civilna garda je u priopćenju objavljenom u utorak izvijestila kako je u operaciji Karibi (Caribes) pronašla u zatvorenim prostorima 12.600 biljaka marihuane te 190 kilograma obrađene marihuane. Zaplijenila je i 50.000 eura u gotovini.

“Marihuanu su uzgajali u Kataloniji, blizu granice s Francuskom, kako bi imali olakšan prekogranični cestovni transport u dijelove Europe gdje su imali kontakte, odnosno kupce“, rekao je glasnogovornik. „Vjerojatno je značajan dio bio namijenjen i zemljama poput Srbije te područja bivše Jugoslavije, od kuda dolaze te osobe”, dodao je.

Skupinu je vodila Srpkinja

Civilna garda je pokrenula istragu u srpnju 2019. nakon što je izbio požar u kući u mjestu Olivella, blizu Barcelone, u kojoj je otkriven ilegalni električni uređaj koji je služio za uzgajanje marihuane.

Tu kuću, kao i druge u izoliranim i rezidencijalnim naseljima Barcelone i Tarragone, u najmu je imala srbijanska državljanka sa svojim partnerom, britanskim državljaninom, koja je bila vođa kriminalne skupine te je angažirala svoje sunarodnjake. Prema navodima policije, mnogi uhićeni članovi skupine od ranije imaju kaznena djela u Srbiji, a za nekima su srbijanske vlasti raspisale tjeralicu.

Imali su lažne hrvatske i slovenske dokumente

“Istražujemo zašto su imali lažne hrvatske i slovenske dokumente”, rekao je glasnogovornik. “Moguće je da su im oni olakšavali kretanje u Španjolskoj i Europskoj uniji budući da Srbija nije članica EU-a, ali je i moguće da su tim dokumentima naprosto skrivali svoj pravi identitet jer je postojala tjeralica za njima“.

Plantaže za uzgoj marihuane jednostavne su za uspostavu i zadnjih godina raste njihov broj u Kataloniji. Civilna garda je u ovoj akciji pronašla i razmontirala 12 takvih zatvorenih (eng.”indoor”) postrojenja za ubrzani rast marihuane.

Pretražila je 19 prostorija i kuća u desetak mjesta u Kataloniji. “Ovo je zasad najveća i najaktivnija kriminalna struktura za uzgoj i trgovinu marihuanom koju smo ove godine razmontirali”, navela je u priopćenju Civilna garda. Uhićenim osobama određen je pritvor, dok su ostale puštene na slobodu dok traje istraga.

Više s weba
Ostanite uz telegramov program