Politika & Kriminal

U Srbiji više od milijun zaraženih od početka pandemije

Pandemija će prestati na dva načina - ili kada se svi zarazimo ili kada se svi cijepimo, poručila je Brnabić

Serbia
FOTO: AFP

U Srbiji je u subotu premašen broj od milijun zaraženih koronavirusom što tu zemlju na popisu, koji vodi specijalizirani portal Worldometers, svrstava na 36. mjesto zemalja koje su od proglašenja pandemije registrirale više od milijun zaraženih, a na 24. mjesto po broju zaraženih na milijun stanovnika.

Od početka epidemije testirano je 5.839.285 uzoraka i potvrđeno 1.000.365 slučajeva zaraze korona virusom. Prema podacima za posljednja 24 sata od posljedica covida 19 preminula su još 52 pacijenta – dosad ukupno 8683, a virus je testiranjem potvrđen kod još 5657 osoba. Na bolničkom liječenju je 6595 pacijenata, a 285 ih je na respiratorima.

Usporen proces cijepljenja

Krizni stožer nije se ovog tjedna uspio usuglasiti o primjeni strožih mjera i zabrana, te uvođenju covid propusnica, a cijepljenje je i dalje znatno ispod očekivanih postotaka da bi se moglo govoriti o dosezanju kolektivnog imuniteta.

Srbije je u početku kampanje cijepljenja bila među najuspješnijim zemljama po broju osiguranih cjepiva, nabavljenih doza i odzivu građana, ali je je proces posljednjih mjeseci osjetno usporen.

Na vrhuncu četvrtog vala korone Srbija je 28. rujna registrirala 8467 zaraženih. “Pandemija će prestati na dva načina – ili kada se svi zarazimo ili kada se svi cijepimo”, poručila je u petak srbijanska premijerka Ana Brnabić, naglasivši da se mora razgovarati “i o osobnoj odgovornosti i o građanskoj solidarnosti”, te o potrebi za što masovnijim cijepljenjem.

Koriste četiri vrste cjepiva

Srbija koristi četiri vrste cjepiva – kineski Sinopharm, ruski Sputnjik V, te Pfizer i AstraZenecu, a proizvodnja Sputnjika počela je 4. lipnja u državnom Institutu za virusologiju, cjepiva i serume “Torlak” u Beogradu.

Srbija je, u suradnji s partnerima iz Kine i Ujedinjenih Arapskih Emirata, 9. rujna započela i gradnju tvornice za proizvodnju kineskog cjepiva Sinopharm.

Od početka cijepljenja 24. prosinca prošle godine u Srbiji je dosad dato više od 2,35 milijuna doza cjepiva, od toga je prvom dozom cijepljeno 53,7 posto punoljetnih, dok je oko 620.000 građana primilo i treću dozu.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu