Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

U subotu je Festival slobode u Zagrebu. Ovo im je jedan od hit govornika, branitelj osuđen za ubojstvo kuma

Vilim Karlović za ubojstvo je odležao u zatvoru, a na uvjetnu slobodu pušten je 2015., koja je istekla 2017.

FOTO: Jurica Galoic/24sata/PIXSELL

U subotu će se na glavnom zagrebačkom trgu održati Festival slobode 2.0, skup protivnika epidemioloških mjera i maski u organizaciji Inicijative Prava i slobode i to malo više od godinu dana od prvotnog takvog okupljanja u Zagrebu. U pozivu na okupljanje navode kako zagovaraju” načelo da se temeljna ljudska prava i slobode ne traže nego se žive i koriste”. Tvrde kako je covid-19 zloupotrijepljen za političke ciljeve i provođenje mjera koje nanose štetu ljudima, a koriste samo manjim skupinama na poziciji moći.

Naveli su da je važno da se okupljaju ljudi koji ne “pristaju sudjelovati u agendi ‘novog normalnog'” kako bi razmjenjivali iskustva i ideje i međusobno se povezivali i učili, jer “mnogi ne znaju što bi učinili sa silnim kontradiktornim informacijama, zabranama, uputama, protokolima i pritiscima, što često dovodi do frustracije ili letargije”. Okupljenima će se u subotu obratiti više ljudi, rekli su organizatori.

Među najavljenim govornicima, koji uključuju i bivšeg saborskog zastupnika Ivana Lovrinovića, nalazi se i Vilim Karlović, vukovarski branitelj koji je preživio Ovčaru, Velepromet i Sremsku Mitrovicu, i o svojim stradanjima objavio knjigu. Karlović je isto tako osuđen za ubojstvo svog kuma, za što je odležao u zatvoru.

Osuđen za ubojstvo kuma

Karlović je nakon rata krenuo u privatni biznis s nekretninama, ali je ubrzo zapao i u financijske probleme. Tada se našao na meti vlastitog kuma Adriana Čupića, koji ga je kamatario i prijetio mu ubojstvom. Ne mogavši više trpjeti prijetnje i ucjene te dug koji se s 200 popeo na 700 tisuća eura, Karlović ga je ustrijelio – 30. listopada 2008. godine ispalio mu je nekoliko hitaca u glavu i dao se u bijeg.

Likvidaciji je prethodila svađa zbog dugova. Čupićevo beživotno tijelo pronađeno je u automobilu nedaleko od Save. Karlović je nepravomoćno osuđen na zatvorsku kaznu od četiri i pol godine i do pravomoćnosti presude bio je na slobodi.

Dok je čekao rasplet suđenja napisao je knjigu “Preživio sam Vukovar i Ovčaru”. Konačna presuda od šest godina zatvora izrečena mu je 24. svibnja 2012. i odmah je odveden na izdržavanje kazne, koju je služio u Remetincu, Lepoglavi i Turopolju. Na uvjetnu slobodu izašao je 28. kolovoza 2015., a istekla mu je 16. travnja 2017.

Branitelje pozvao na Festival slobode

Karlović je na Facebooku organizatora Festivala slobode pozvao branitelje da u subotu sudjeluju na okupljanju, poručivši im da se “aktivno uključe u ovu borbu kroz neposluh i odbijanje sudjelovanja u ovoj laži i prevari”.

“Kao branitelj želim se obratiti upravo braniteljskoj populaciji i potaknuti ih kako je važno prepoznati ovaj novi oblik agresije na prava i slobode koje nam se oduzimaju, a u čiju smo obranu tako jasno i beskompromisno stali 1991. godine. Uvjerenja sam da se ne može prestati biti branitelj, tj. u jednom ratu i agresiji stati u obranu domovine i naroda, a u drugom i još opasnijem ratu nijemo promatrati kako nas porobljavaju”, napisao je Karlović.