Politika & Kriminal

U subotu je Festival slobode u Zagrebu. Ovo im je jedan od hit govornika, branitelj osuđen za ubojstvo kuma

Vilim Karlović za ubojstvo je odležao u zatvoru, a na uvjetnu slobodu pušten je 2015., koja je istekla 2017.

FOTO: Jurica Galoic/24sata/PIXSELL

U subotu će se na glavnom zagrebačkom trgu održati Festival slobode 2.0, skup protivnika epidemioloških mjera i maski u organizaciji Inicijative Prava i slobode i to malo više od godinu dana od prvotnog takvog okupljanja u Zagrebu. U pozivu na okupljanje navode kako zagovaraju” načelo da se temeljna ljudska prava i slobode ne traže nego se žive i koriste”. Tvrde kako je covid-19 zloupotrijepljen za političke ciljeve i provođenje mjera koje nanose štetu ljudima, a koriste samo manjim skupinama na poziciji moći.

Naveli su da je važno da se okupljaju ljudi koji ne “pristaju sudjelovati u agendi ‘novog normalnog'” kako bi razmjenjivali iskustva i ideje i međusobno se povezivali i učili, jer “mnogi ne znaju što bi učinili sa silnim kontradiktornim informacijama, zabranama, uputama, protokolima i pritiscima, što često dovodi do frustracije ili letargije”. Okupljenima će se u subotu obratiti više ljudi, rekli su organizatori.

Među najavljenim govornicima, koji uključuju i bivšeg saborskog zastupnika Ivana Lovrinovića, nalazi se i Vilim Karlović, vukovarski branitelj koji je preživio Ovčaru, Velepromet i Sremsku Mitrovicu, i o svojim stradanjima objavio knjigu. Karlović je isto tako osuđen za ubojstvo svog kuma, za što je odležao u zatvoru.

Osuđen za ubojstvo kuma

Karlović je nakon rata krenuo u privatni biznis s nekretninama, ali je ubrzo zapao i u financijske probleme. Tada se našao na meti vlastitog kuma Adriana Čupića, koji ga je kamatario i prijetio mu ubojstvom. Ne mogavši više trpjeti prijetnje i ucjene te dug koji se s 200 popeo na 700 tisuća eura, Karlović ga je ustrijelio – 30. listopada 2008. godine ispalio mu je nekoliko hitaca u glavu i dao se u bijeg.

Likvidaciji je prethodila svađa zbog dugova. Čupićevo beživotno tijelo pronađeno je u automobilu nedaleko od Save. Karlović je nepravomoćno osuđen na zatvorsku kaznu od četiri i pol godine i do pravomoćnosti presude bio je na slobodi.

Dok je čekao rasplet suđenja napisao je knjigu “Preživio sam Vukovar i Ovčaru”. Konačna presuda od šest godina zatvora izrečena mu je 24. svibnja 2012. i odmah je odveden na izdržavanje kazne, koju je služio u Remetincu, Lepoglavi i Turopolju. Na uvjetnu slobodu izašao je 28. kolovoza 2015., a istekla mu je 16. travnja 2017.

Branitelje pozvao na Festival slobode

Karlović je na Facebooku organizatora Festivala slobode pozvao branitelje da u subotu sudjeluju na okupljanju, poručivši im da se “aktivno uključe u ovu borbu kroz neposluh i odbijanje sudjelovanja u ovoj laži i prevari”.

“Kao branitelj želim se obratiti upravo braniteljskoj populaciji i potaknuti ih kako je važno prepoznati ovaj novi oblik agresije na prava i slobode koje nam se oduzimaju, a u čiju smo obranu tako jasno i beskompromisno stali 1991. godine. Uvjerenja sam da se ne može prestati biti branitelj, tj. u jednom ratu i agresiji stati u obranu domovine i naroda, a u drugom i još opasnijem ratu nijemo promatrati kako nas porobljavaju”, napisao je Karlović.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu