Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

U Upravi državne tvrtke pronašli velike količine alkohola i ništa. Radnika alkotestirali i dobio otkaz

Vrijedi li zakon o nultoj toleranciji alkohola na radnom mjestu jednako za sve?

FOTO: Vjekoslav Skledar

Prošlog petka u Našicama dogodio se tragičan slučaj kada je u tamošnjoj Područnoj radnoj jedinici Istok, HŽ Infrastrukture, obavljena redovna provjera prisutnosti alkohola u organizmu izvršnih radnika i radnika koji neposredno ne sudjeluju u obavljanju željezničkog prometa.

Od ukupno četiri radnika koliko ih je bilo obuhvaćeno provjerom, kod izvršnog radnika (skretničara) kolodvora Našice očitana je pozitivna vrijednost 0,25 promila, dok kod ostalih radnika obuhvaćenih provjerom nije utvrđena prisutnost alkohola.

Tragičan događaj

Prvo je, kako saznajemo, obavljeno alko testiranje školskog instruktora, no on je bio negativan, pa je potom na testiranje pozvan skretničar K. J. (49).

Nakon što mu je ustanovljena koncentracija alkohola u krvi od 0,25 promila, što je s obzorom na članak 58. stavak 1. Zakona o zaštiti na radu, značilo automatski otkaz – a što mu je i rečeno – čovjek je otišao u obližnju prostoriju i pokušao samoubojstvo vješanjem, ali je spašen.

No, nakon toga sjeo je u automobil i odvezao se u nepoznatom pravcu da bi ga policija tek u večernjim satima pronašla mrtvog. K. J. sahranjen je prošle subote u Feričancima, mjestu kraj Našicama, gdje je živio. Iza njega je ostala supruga i troje djece, od kojih su dvije djevojčice maloljetne.

Pomoć obitelji

Iz HŽ Infrastrukture Telegramu su potvrdili tragičan događaj. ”Riječ je o nesvakidašnjem i izrazito traumatskom događaju u kojem je izvršni radnik (skretničar) nakon redovne provjere prisutnosti alkohola u organizmu i pozitivnog rezultata pokušao počiniti samoubojstvo. O istom je obavještena nadležna policijska postaja pa vas molimo da se za detaljnije informacije obratite njima”, stoji u odgovoru Telegramu.

”Sukladno odredbama Kolektivnog ugovora i internim aktima, HŽ Infrastruktura će pružiti pomoć obitelji stradalog radnika”, kažu u HŽ Infrastrukturi, a iz sindikata te državne tvrtke čuli smo kako će obitelji pomoći i sindikat, te kako zaposlenici međusobno prikupljaju pomoć koju će dostaviti supruzi pokojnog skretničara K. J.

Njegovi radne kolege kažu kako je K. J. više od dva desetljeća radio na Hrvatskim željeznicama, te da ga je najava otkaza do te mjere uznemirila da se odlučio na tragičan korak.

Zakonske odredbe

”S obzirom na to da su kolege prisustvovale traumatskom događaju odnosno događaju koji je izvan uobičajenog životnog iskustva, a kojeg nisu mogle predvidjeti niti izbjeći, pružena im prva psihološka pomoć”, objašnjavaju iz HŽI-a.

”HŽ Infrastrukturi kao upravitelju željezničke infrastrukture u Republici Hrvatskoj sigurnost i uredno odvijanje željezničkog prometa kao i sigurnost svih sudionika u željezničkome prometu najveći je prioritet u poslovanju. Neposredno odgovorni za sigurnost i uredno odvijanje željezničkog prometa su izvršni radnici”, kažu Telegramu iz uprave te državne tvrtke.

Pozivaju se na članak 108. Zakona o sigurnosti i interoperabilnosti željezničkog sustava koji kaže kako radnik ne smije konzumirati alkoholna pića, droge ili psihotropne tvari za vrijeme rada, niti smije početi obavljati poslove ako je pod utjecajem bilo kojih sredstava koji bi mogli utjecati na njegovu koncentraciju, pozornost ili ponašanje, posebno ako u organizmu ima alkohola, droga ili psihotropnih tvari.

Interni akti HŽI-ja

Podsjećaju i na odredbu članka 58. stavak 1. Zakona o zaštiti na radu. Ondje stoji kako ”radnik u vrijeme rada ne smije biti pod utjecajem alkohola i drugih sredstava ovisnosti niti ih smije unositi na mjesto rada, dok je stavkom 3. istoga članka propisano da će se smatrati da je radnik pod utjecajem alkohola ako u krvi ima alkohola više od 0,0 g/kg”.

Isto je, kažu, regulirano i internim aktima HŽ infrastrukture odnosno Pravilnikom o zaštiti na radu koji u članku 85. propisuje da radnik u vrijeme rada ne smije biti pod utjecajem alkohola i drugih sredstava ovisnosti niti ih smije unositi na mjesto rada.

A samo upozorenje?

Na upit Telegrana može li se, ako se radi o neznatnoj količini alkohola u krvi, postupiti na način da se radnika upozori i da se ne primijeni tako drastična mjesta kao što je otkaz, rečeno nam je da se ranije tako i postupalo, ali je slijedom navedenih zakonskih odredbi i odredbi internih akata HŽ Infrastrukture, u kolovozu 2019. godine Uprava donijela Odluku o nultoj stopi tolerancije i zabrani konzumacije alkohola, droga ili psihotropnih tvari za izvršne radnike.

”Sukladno zakonskim i pod zakonskim aktima HŽ Infrastruktura je dužna i obvezna provoditi nadzor zlouporabe alkoholnih pića, droga i psihotropnih tvari na radnom mjestu”, rečeno je Telegramu i potvrđena naša informacija kako je u veljači 2022. izvršni radnik (skretničar) u kolodvoru Čačinci (nedaleko Našica) dobio izvanredni otkaz jer mu je utvrđena koncentracija alkohola u krvi od 0,11 promila.

On je, kako smo neslužbeno čuli, imao slobodan dan, ali je na poziv pretpostavljenih došao na posao kako bi zamijenio kolegu oboljelog od Covida. Rekao je nadređenima da je dan prije toga bio na nekoj proslavi gdje se malo i popilo, no odgovorili su mu da svejedno dođe jer nema tko raditi. Tog jutra došla je kontrola i utvrdila da je imao 0,11 promila alkohola, pa je dobio izvanredni otkaz.

Alkohol za Upravu

Telegram je u listopadu 2020. pisao kako je, u vrijeme prošle Uprave HŽI, 5. listopada 2020. godine Inspekcija rada obavila nadzor u prostorijama Uprave HŽ Infrastrukture u Zagreb i pronašla alkoholna pića u kabinetima trojice članova Uprave. Jedan od članova te stare uprave u međuvremenu je umro, a drugi je otišao u mirovinu.

No tada nitko nije dobio otkaz, a ti su članovi Uprave platili izrečene kazne. Tada su iz uprave tvrdili kako se alkoholna pića konzumirala, niti je utvrđena alkoholiziranost članova te, stare uprave.

Poznati slučaj župana

Tragična sudbina zaposlenika HŽI iz Feričanaca koji si je oduzeo život zbog najave otkaza i očaja koji ga je obuzeo pri pomisli kako će dalje prehranjivati svoju obitelj, neminovno postavlja pitanje je li Zakon o radu prema svima jednak.

Razumljivo je da osobe koje obavljaju odgovoran posao u prometu ne smiju raditi pod utjecajem alkohola, čak i kad su te količine ispod onih koje mogu imati vozači osobnih automobila.

S druge strane pak, što pokazuje slučaj vukovarsko-srijemskog župana Damira Dekanića, koji je zatečen u vožnji u službenom automobili, kako on tvrdi, na mjestu suvozača, napuhao 1,44 promila, zbog toga nije dobio otkaz, niti mu se išta dogodilo, jer na župane se ne odnosi ono što i na skretničare.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više