Politika & Kriminal

U velikoj akciji policije i USKOK-a zbog lažnih hrvatskih putovnica uhićena odvjetnica i dvojica policajaca

Otvorena je istraga protiv ukupno pet osoba

Privođenje jednog od organizatora operacije
FOTO: PIXSELL

Raskrinkana je grupa koja je prodavala hrvatske osobne iskaznice i putovnice, među kojima su bile i putovnice djece za koju je lažirano očinstvo. Trgovalo se i povjerljivim podacima iz internog sustava Ministarstva unutarnjih poslova.

Protiv petorice osumnjičenih USKOK je na osnovu kaznene prijave upravo otvorio istragu. Sumnja se da je sve počelo još lani kada je s ciljem prodaje hrvatskih dokumenata oformljena skupina ljudi u Hrvatskoj, Srbiji i još nekim zemljama.

Vođa skupine pronalazio je van Hrvatske ljude koji su bili zainteresirani platiti najmanje 15 tisuća eura za hrvatsku osobnu iskaznicu ili putovnicu. Osim petorice koji su identificirani, sumnja se da je u ovoj skupini bilo još osoba koje su bile posrednici u ovim zahtjevima. Neki kupci lažnih hrvatskih dokumenata plaćali su i do 23 tisuće eura za njih.

Kako su kolali dokumenti?

Prema nekim već ranije viđanim scenarijima, ova je grupa nabavljala podatke o hrvatskim državljanima koji žive van Hrvatske, te na osnovu njihovih podataka organizirala izradu osobnih dokumenata.

Među osumnjičenima su i dvojica policijskih službenika iz PU brodsko-posavske koji su dobivali mito kako bi u policijskom sustavu provjeravali osobne podatke za ljude koje im je naveo vođa skupine.

Lažni strani dokumenti

Zatim su u Srbiji i Italiji nabavljane krivotvorene osobne iskaznice u koje su ubacivani podaci i fotografije državljana Hrvatske. S tim krivotvorinama stranci koji su željeli prave hrvatske dokumente podnosili su zahtjeve u matičnim uredima u Hrvatskoj najprije za rodne listove i domovnice, a u Poreznoj upravi potvrde o osobnim identifikacijskim brojevima.

Nakon toga, sa svom tom papirologijom podnošeni su žurni zahtjevi za izdavanje hrvatskih osobnih iskaznica i putovnica s osobnim podacima hrvatskih državljana čiji identitet su preuzeli strani državljani, uz priložene svoje fotografije. U tome je, kako je priopćeno, sudjelovala 50-godišnja odvjetnica koja je također uhićena.

Nitko ništa nije sumnjao

Državni službenici u policijskim upravama su na temelju tih zahtjeva, ne sumnjajući u vjerodostojnost priloženih dokumenata i stvarni identitet podnositelja, izdavali osobne iskaznice i putovnice na ime hrvatskih državljana.

Takve hrvatske dokumente, stranci koji su ih kupovali koristili su za prelazak granice. Sumnja se da su lažne hrvatske osobne iskaznice i putovnice nabavljene za ukupno 16 stranih državljana. Skupina koja je sada raskrinkana zaradila je oko 240 tisuća eura. Novac su među sobom podijelili.

Za četvero osumnjičenih od Županijskog suda u Osijeku USKOK je tražio određivanje istražnog zatvora.

Nastavite čitati