U Velikoj Britaniji sve više slučajeva da roditelji optužuju djecu da su vješci pa nad njima provode obrede egzorcizma

Neki britanski svećenici čak zarađuju na provođenju obreda egzorcizma

ZADNJA IZMJENA: lis. 13, 2015
Foto: AFP

Nigerijka Ibidapo, koja danas ima 17 godina, u Veliku Britaniju doputovala je 2007. godine kako bi radila kao sluškinja kod svojih rođaka na sjeveru Engleske. Rođaci su je optužili da je vještica, zabranili su joj odlaske u školu i fizički je maltretirali. Naposljetku je uspjela pobjeći, a u bijegu joj je pomogla još jedna Nigerijka koja je živjela u susjedstvu.

“Kod tete sam živjela od svoje desete godine. Trebala sam brinuti o njezinoj djeci”, kaže Ibidapo. Desetogodišnja djevojčica je vrlo brzo preuzela i ostale kućanske poslove: čišćenje, pranje rublja i kuhanje. Prvi problemi započeli su kada se jedno dijete bilo bolesno. Njezina teta ju je optužila odgovornom za bolest, prozvala ju je vješticom i počela je fizički maltretirati.”Gledala me u oči i nazivala me vješticom. Osjećala sam se odbačenom, kao da sam nitko i ništa”, kaže Ibidapo.

Biritanski policajci ne prepoznaju ovaj oblik nasilja

Broj slučajeva poput ovih, kada se djecu optužuje da vještice, čarobnjaci ili ukleti, pa čak i nad njima mole obredi egzorcizma, u Velikoj Britaniji je u znatnom porastu. BBC navodi da je ove godine bilo čak 60 zločina povezano s vjerom, dok ih je 2014. bilo 46, a 2013. godine 23. Međutim, polovica britanskih policijaca još uvijek ne može prepoznati i registrirati ovaj oblik nasilja nad djecom.

Samo su dva policijska odreda u posljednje tri godine redovito prijavljivala nasilje povezano s vjerom: Greater Manchester i Northamptonshire. Međutim, londonska policija nedavno je pokrenula projekt Ljubičica (Project Violet) koji se bavi prevencijom i prepoznavanjem ovog oblika nasilja.

Majka gušila dječaka jer je mislila da je opsjednut

“Djeca zbog optužbi da su vještice zadobivaju vrlo ozbiljne ozljede, a neki slučajevi završavaju ubojstvom”, kaže Terry Sharpe, voditelj Project Violet. On se sjeća slučaja devetogodišnjeg dječaka kojeg su roditelji prozvali đavlom i izbacili ga bosonogog na cestu. Završio je u rukama socijalnih službi. U drugom slučaju jedno je dijete napalo svoju majku. Međutim, napad se dogodio u samoobrani. Majka ga je udarala po licu i pokušala ugušiti jer je vjerovala da je opsjednut zlim duhovima.

Osnivačica Afričke unije protiv zlostavljanja djece, Debbie Ariyo, napominje da su pojedine crkve takve optužbe iznosile zbog financijskih razloga. Navodi primjer jednog župnika koji je za vrijeme službe izjavio kako se među njima nalazi vještica. Zatim bi kružio pogledom i zaustavio se na jednom djetetu. Njegovim bi roditeljima preporučio egzorcizam koji bi, naravno, kasnije naplatio.

Čelnici NSPCC-a, britanske organizacije koja se bori protiv zlostavljanja djece, kaže da se ovakva zlostavljanja rijetko ponavljaju, ali su vrlo okrutna. “Vlasti su dužne osigurati sve kako bi nadležne službe mogle prepoznati ovaj oblik zlostavljanja i zaštititi djecu prije nego što se dogodi tragedija”, zaključuju iz NSPCC-a.

Rašeljka Zemunović
Telegram autor
541 članak Više o autoru