Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

U velikom obratu, suđenje braći Mamić prebačeno je iz Zagreba u Osijek. Evo nekoliko razloga za to

USKOK je protiv braće Mamić podignuo optužnicu pred sudom u Osijeku

09.02.2016., Zagreb - Dolazak clanova GNK Dinamo u prostorije kluba na zakazanu konferenciju za medije.
Photo: Zeljko Lukunic/PIXSELL
FOTO: PIXSELL

USKOK je danas podignuo optužnicu protiv braće Zdravka i Zorana Mamića, Damira Vrbanovića i Milana Pernara, a najveća novost je prebacivanje procesa iz Zagreba na Županijski sud u Osijeku.

Mamiće, Vrbanovića i Pernar terete se za zlouporabu položaja i ovlasti, davanje mita, 115 miljuna kuna pronevjere na štetu nogometnog kluba Dinama i porezne utaje od 12 miljuna kuna. Istragu protiv Mamića proveo je takozvani “Samostalni sektor za otkrivanje poreznih prijevara Ministarstva financija”, često zvan porezni USKOK (koji je u posljednje vrijeme u fokusu javnosti jer se spekulira da bi mogao biti ukinut).

Županijski sud u Zagrebu obilježen je brojnim aferama i dubioznim odlukama u slučajevima Bandić, Mamić i Sanader, a ovo su neki od mogućih razloga za prebacivanje procesa:

1. Dokazi protiv Bandića nezakoniti, kaže sud koji je dao nalog da se ti dokazi skupljaju

Milan Bandić
Milan Bandić PIXSELL

Početkom mjeseca optužno vijeće Županijskog suda u Zagrebu, pod presjedanjem Tanje Pavelin iz procesa protiv Milana Bandića izuzelo je dokaze prikupljene prisluškivanjem. Neobično u svemu tome jest što je policija prisluškivala Bandića upravo po nalogu Županijskog suda u Zagrebu. Tako je, zapravo, sud samog sebe proglasio nezakonitim.

2. Poznato prijateljstvo Zdravka Mamića i Ivana Turudića

Turudić ne skriva prijateljstvo s Mamićem
Turudić ne skriva prijateljstvo s Mamićem PIXSELL

Poznato je kako su nekadašnji šef zagrebačkog suda Županijskog Ivan Turudić i Zdravko Mamić prijatelji. Upravo zbog toga, Turudić je i ranije izjavljivao kako u slučaju Mamić neće sudjelovati. Turudić je govorio i kako “Mamiću nikad ne bi sudio”, a gostujući u emisiji “Nedjeljom u dva” početkom 2014. kazao je i kako bi “otišao 100 kilometara dalje od tog postupka”. Turudić, čini se, neće morati nigdje s obzirom da je sam slučaj otišao iz Zagreba u Osijek.

3. Suci dobivaju honorare iz Hrvatskog nogometnog saveza, kojim dominira Zdravko Mamić

Na Županijskom sudu postoje najmanje dva suca koji dobivaju honorar od Hrvatskog nogometnog saveza (HNS-a). Jasna Smiljanić, šefica uskočkog odijela ujedno je i sutkinja Arbitražnog suda Hrvatskog nogometnog saveza. Ivica Veselić predsjednik je tog Arbitražnog suda.

4. Presuda u korist Mamića u slučaju Eduardo…

Eduardo da Silva i Zdravko Mamić
Eduardo da Silva i Zdravko Mamić PIXSELL

Iako je prvostupanjski sud sve ugovore između nekadašnjeg nogometaša Dinama Eduarda da Silve i Zdravka Mamića poništio i proglasio ih lihvarskim, tu je odluku preinačio Županijski sud.

U iznenadnom obratu, 2015. su pravomoćno presudili kako je tada izvršni predsjednik Dinama imao svako pravo od Eduarda tražiti najprije 50 posto, pa 25, i na kraju 20 posto svih prihoda. Time je sud poništio odluku Općinskog građanskog suda.

5. …pa u slučaju Crnić

“Ti si miš, pusti lažova… Ne otimaj djetetu novac jer ga nećeš obraniti…Ti si spletkaroš, nisi više tatin sin, nego običan miš i monstrum. Izgledaš kao da si s placa došao…”, kazao je, između ostalog Zdravko Mamić odvjetniku Ivici Crniću koji je zastupao Eduarda.

Zbog toga je nepravomoćno kažnjen s 128 tisuća kuna zbog klevetanja, no presuda nije opstala. Zagrebački Županijski ukinuo je presudu Mamiću i naložio ponovno suđenje.

6. Neobična odgoda presude Sanaderu u miljunskoj aferi Planinska

Županijski sud u Zagrebu odgodio je izricanje presude Ivi Sanaderu u slučaju Planinska, sredinom ovog mjeseca. Manje od mjesec dana prije toga, sudsko vijeće koje je vodilo postupak protiv Sanadera i suokrivljenih u slučaju Planinska odbilo je prijedlog obrane za nadopunom vještačenja, što ga je radio IGH, ocijenivši da se radi o potencijalnom odugovlačenju postupka.

Obrazlažući odluku o odgodi, sutkinja Jasna Smiljanić kazala je kako se u sudskom spisu nalaze dvije verzije vještačenja, pa je zato nužno provesti i treće kako ona ni članovi njezinog vijeća ne bi imali dvojbe. No, u ovom je procesu do sada provedeno pet vještačenja – tri građevinska i dva financijska.