Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Politika & Kriminal U Zagrebu 26 posto ljudi ima protutijela na koronu, tvrdi se u istraživanju koje su objavili Primorac i Lauc

Ispitivanje je provedeno na 455 žena i 550 muškaraca, svi stariji od 18 godina

7.12.2020.  Rijeka - Broj hospitaliziranih u KBC-u Rijeka tijekom vikenda porastao je za 20 posto. Testiranje gradjana ispred Doma Zdravlja u Rijeci.Photo: Nel Pavletic/PIXSELL
FOTO: Nel Pavletic/PIXSELL

Rezultati prve faze studije “Procjena serološkog odgovora populacije Grada Zagreba na kontakt sa SARS-CoV-2”, koja je obuhvatila 1005 osoba, potvrdili su da je 26 posto ispitanika razvilo protutijela nakon kontakta s koronavirusom.

Istraživanje su vlastitim sredstvima financirale Specijalna bolnica Sv. Katarina, laboratorij tvrtke Genos uz potporu tvrtke Euroimmun, a provodi se radi utvrđivanja udjela populacije Grada Zagreba koja je bila u kontaktu s koronavirusom i primarnih načina širenja zaraze, priopćeno je u nedjelju u ime profesora Dragana Primorca.

Rezultati upućuju na to da kod 25 posto ispitanika, kod kojih je ranije PCR-om ili antigenskim testiranjem potvrđeno da su bili u kontaktu s novim koronavirusom, nisu detektirana protutijela klase IgG na S protein SARS-CoV-2 virusa, stoji u priopćenju.

Ispitanici stariji od 18 godina

U studiji su sudjelovali ispitanici stariji od 18 godina – 455 žena i 550 muškaraca.

Uzorci su prikupljani od ispitanika kojima je, sukladno Zakonu o zaštiti na radu, poslodavac obvezan osigurati zdravstveni pregled, te od ispitanika iz 11 zagrebačkih tvrtki. Studiju je odobrilo Etičko povjerenstvo, ispitanici su potpisali Informirani pristanak i popunili Upitnik o epidemiološkim podatcima i preboljelom covidu-19.

Među ispitanicima su utvrđene velike razlike u postotku seropozitivnih, od 11 do čak 56 posto, a to se tumači profesionalnom prirodom djelatnosti, strukturom organizacije posla te osobnom odgovornošću pojedinca.

Korištena je ELISA metoda

U studiji je korištena metoda enzimsko vezana imunoapsorbirajuća analiza (ELISA), kojom se utvrđivalo postojanje protutijela klase IgG na S protein virusa SARS-CoV-2. Metoda predstavlja zlatni standard seroloških testiranja s visokom osjetljivošću, specifičnošću i pozitivnom prediktivnom vrijednošću te mogućnošću dobivanja kvantitativnog rezultata za analizirana protutijela.

Analize su provedene u Odjelu za laboratorijsku dijagnostiku Specijalne bolnice Sv. Katarina, priopćeno je.

“Uz sva ograničenja koje male studije poput naše nose, iznimno značajno je za primijetiti da veliki broj osoba koje su bile u kontaktu sa SARS-CoV-2 ili ga čak preboljele nemaju protutijela”, izjavio je ravnatelj te ustanove Dragan Primorac.

Proširenost epidemije po tvrtkama

“Slično je primijećeno i nakon SARS epidemije 2003/2004. kad je utvrđeno da, usprkos nestanku specifičnih protutijela na SARS-CoV, stanični imunitet prvenstveno putem imunosne memorije, a tu prvenstveno mislim na memorijske B stanice koje proizvode protutijela, te na CD4+T i CD8+T stanice, preuzima ključnu ulogu u borbi organizma protiv re-infekcija”, istaknuo je.

Drugim riječima, dodao je, najvjerojatnije gubitak protutijela nakon preboljelog covida-19 neće bitno utjecati na zaštitu organizma od ponovne infekcije. Prof. dr. Gordan Lauc iz Genosa zanimljivima drži velike razlike u proširenosti epidemije u različitim tvrtkama, što upućuje na važnost dobre organizacije poslovanja na radnom mjestu i osobne odgovornosti svakoga od nas.

“Prokuženost od oko 35 posto radno aktivne populacije u Zagrebu je nešto niža od onoga što smo procijenili nakon prvih 500 analiza, no to bi mogla biti posljedica toga što smo u ovoj fazi analizirali velik broj uzoraka iz firmi s jako malim brojem zaraženih, tako da je prokuženost opće populacije vjerojatno nešto veća”, rekao je Lauc.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više