Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Organizatori kažu da protiv Istanbulske prosvjeduje 70.000 ljudi; pretjeruju, ali ima ih dosta

Prosvjed je počeo nešto iza 11 sati na Trgu žrtava fašizma gdje je središnjica HDZ-a

FOTO: screenshot

Nešto prije 11 sati počeo prosvjed protiv ratifikacije Istanbulske konvencije. Na zagrebačkom Trgu žrtava fašizma okupio se priličan broj ljudi. Policija ima tek preliminarne podatke prema kojim je pet tisuća prosvjednika, no reporteri N1 javljaju kako je puno veći broj okupljenih. Orgizatori prosvjeda tvrde kako se na prosvjedu okupilo 70 tisuća ljudi.

Prosvjed organizira građanska inicijativa “Hrvatska protiv Istanbulske konvencije”, a u njoj sudjeluju i udruge koje organiziraju godišnji Hod za život, U ime obitelji, Vigilare, stranka Hrast.

Možda neće do Markova trga

Iako je prvotna ideja bila da prosvjednici prošetaju do Markova trga, suorganizatorica prosvjeda Rozalija Bartolić kazala je kako, ako bude više od 5000 prosvjednika, neće ići na Trg svetog Marka već će sve završiti govorima na Trgu bana Jelačića.

Prosvjednici su došli s transparentima, a na nekima je i lik premijera Andreja Plenkovića, a na njima piše obmana, te također parolu “Kad vođa liste slaže – i temeljna načela se gaze”. Smeta im, kažu, što se ratifikacijom Konvencije nameće rodna ideologija. Na prosvjed su došli autobusi prosvjednika iz cijele Hrvatske.

Na transparentima i poruke premijeru

Okupljeni prosvjednici su se malo nakon 11 sati uputili prema Trgu bana Jelačića, pjevajući “Zovi samo zovi” i “Ustani bane”. Nakon toga su skandirali “Plenković, odlazi”, “Ovo je izdaja”, “U boj, u boj, za narod svoj”, “HDZ je izdaja”, “Ne IK u HR”, “Zagreb protiv IK”, “Stop nasilju nad Hrvatskom”, “Ja sam tata, ne roditelj 2.”

Na početku povorke je veliki transparent na kojem piše “Stop Istanbulskoj, za suverenu Hrvatsku” koji nose djevojke. Na Trgu bana Jelačića organizatori su održali govore.

Na prosvjedu i Željka Markić

Na prosvjedu su i čelnica Udruge u ime obitelji Željka Markić i europarlamentarka Ruža Tomašć. U izjavi novinarima obje ističu kako radi zaštite od bilo koje vrste nasilja Konvencija nije potrebna, već je dovoljno dosljedno provođenje hrvatskih zakona. “Nužno je provođenje hrvatskih zakona koji već sada imaju ugrađenih 48 mjera, a koje IK predviđa za zaštitu žena i borbu protiv nasilja”, rekla je Markić.

U Istanbulskoj konvenciji, spornim smatra to da se, bez obzira na interpretativnu izjavu Vlade, uvodi rodna ideologija u obrazovni sustav i pravosuđe. Također, ističe da se ratifikacijom Konvencije državi uvodi obveza financiranja udruga od kojih, kazala je, veliki dio funkcionira kao parapolitičke organizacije, “odnosno kao udruge koje se kao bave zaštitom žena, a ustvari financiraju svoju ideološku i političku borbu javnim novcem”.

Brine ju što je Malta uvela ‘x’ za spol

Treći sporni element Konvencije je nadzorni mehanizam njezinog provođenja – GREVIO, navodi Markić, koja ga vidi kao “nadtijelo koje će se uplitati u hrvatske financije i u obrazovni sustav te u odluke onih predstavnika građana koje su oni izabrali na parlamentarnim izborima”.

Novinari su je pitali što je drukčije u odnosu na prijašnje stanje u državama koje su ratificirale Konvenciju, a Markić odgovara kako je, primjerice, Malta uvela da se u sve dokument kao spol može upisati ‘x’, a u Njemačkoj je, dodaje, Bundestag obvezan uvesti treći rod u rodnu listu. Te su zemlje to uvele, kazala je, “radi toga jer je rodna ideologija dio pravnog sustava, odnosno zakoni nameću uvođenje rodne ideologije, odnosno koncept roda odvojen od spola”.

Tomašić misli da Konvencija nije potrebna

Europarlamentarka Tomašić također naglašava da ratifikacija Konvencije u Hrvatskoj nije potrebna, već je za zaštitu od svakog vrsta nasilja dovoljno domaće zakonodavstvo, koje samo treba dosljedno provoditi i kažnjavati nasilnike.

“Ima i drugih država koje nisu ratificirale IK i žive. Dakle, ‘ajmo provodit naše zakone, zaustaviti nasilje nad ženama, kažnjavati nasilje, svaku vrstu nasilja. Doista kažnjavati, i to će nestati bez problema, bez da nam drugi nameću što ćemo raditi i kada, kako i koliko novac ćemo za to izdvajati”, poručuje.