Ubojica iz Đakova opisao kako je ubio socijalnu radnicu i pravnika: ‘Rekli su mi da sam dosadan i smijali se’

'Prvo sam pucao u Ivana, a onda otišao kod Blaže. Onda sam i nju ubio', rekao je

ZADNJA IZMJENA: lip 4, 2020
Foto: PIXSELL

Na Županijskom sudu u Osijeku danas je nastavljeno suđenje Andriji Drežnjaku koji je prošle godine u srpnju u đakovačkom Centru za socijalnu skrb ubio djelatnike Blaženku Poplašen i Ivana Pavića. Pred sudom je prvo govorio vještak psihijatar dr. Pavo Filaković koji je ustvrdio kako je Drežnjak liječeni alkoholičar te da je to liječenje ostavilo traga na njegovim kognitivnim funkcijama.

“Unatoč umanjenim sposobnostima, koje nisu bile u bitnoj mjeri izražene, u vrijeme počinjenja djela bio je orijentiran, točno je znao koji su mu ciljevi. Sa svim svojim deficitima znao je da čini zločin. I kada sam prvi put s njim razgovarao bio je stava da su ga ponižavali i ignorirali, verbalno je izražavao žaljenje, ali je ostao uvjerenja da je to učinio iz pravih razloga”, rekao je dr. Filaković, prenosi Jutarnji list. Zaključio je i da je Drežnjak raspravno sposoban i ubrojiv.

Drežnjakov opis ubojstva

Na suđenju je svoj iskaz danas dao i sam Drežnjak, koji je kazao kako je sve počelo od ravnateljice Centra kojoj je izrazio svoje nezadovoljstvo jer Poplašen nije željela doći u njegovu kuću. Stoga je, kazao je, tražio da mu više ne bude skrbnica. Nakon što je jučer priznao krivnju, danas je rekao kako je time želio reći da je kriv za samo neke stvari, ali ne i na sve ono što mu se u optužnici stavlja na teret.

Opisao je kako se ubojstvo odigralo. Tako je rekao da je u Centar došao biciklom i da ondje nije bilo zaštitara. “Tražio sam od Ljubice i Ivana da mi već jednom kažu za papire od kuće. On mi je rekao da mi je jučer sve odgovorio, da sam dosadan i da odem u sud. Ja sam danima išao i na sud, a oni su me slali u Centar i tako u krug. Što sam napravio? Ranio sam ga pištoljem. Ne znam jesam li ga ubio ili ranio, ne mogu se sjetiti. Onda sam otišao kod Blaže i ona mi je opet rekla da sam dosadan, smijala mi se. Rekao sam joj da ću otići na policiju, a ona je rekla da su oni jači i od policije. I onda sam ubio i nju”, ispričao je Drežnjak.

Pištolj kupio kod čovjeka koji prodaje krastavce

Rekao je i kako je pištolj kupio kod nekog na tržnici tko prodaje krastavce. “Dao mi je i desetak metaka. Ne znam koliko sam ga platio. U Centar sam ga donio u torbici”, kazao je Drežnjak.

Vještak medicinske struke dr. Boris Dumenčić u svom je nalazu ustvrdio kako su i Poplašen i Pavić upucani iz neposredne blizine. Kako je kazao pred sudom, cijev pištolja od ubijenih je bila udaljena maksimalno nekoliko desetaka centimetara.

“Blaženka Poplašen imala je ulaznu ranu ispod lijevog oka, a izlaznu na desnoj strani zatiljka. Prema položaju tijela pokojnice utvrdio sam da je mogla biti u sjedećem položaju i okrenuta licem prema optuženome. Ivan Pavić imao je ulaznu ranu na desnoj sljepoočnici, dok izlazne rane nije bilo, a što sam utvrdio u razgovoru s neurokirurgom koji ga je operirao i koji je potvrdio kako je metak ostao zaglavljen tik ispod svoda lubanje”, rekao je dr. Dumenčić.

Zdravka Grund
Telegram autor
1762 članka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program