Učinilo nam se pomalo neobično da predsjednica usred posjeta BiH toliko improvizira i mijenja plan

U zadnji je čas promijenila vrijeme putovanja, pa ga skratila kazavši da neće ići u Derventu, a sada ipak tamo ide

ZADNJA IZMJENA: sij. 18, 2018
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Čini se kako je u posljednje vrijeme u Uredu predsjednice pomalo kaotično. Konkretno, po pitanju ovog odlaska u BiH. Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović je u samo dva dana koliko traje njeno putovanje imala nekoliko nenajavljenih promjena, doslovno oko svega, oko vremena odlaska, oko susreta, plana puta.

Što se točno događa nije poznato, ali odlučili smo pobrojati sve neočekivane promjene u kratkom putovanju predsjednice u BiH.

1. U zadnji čas promijenila vrijeme putovanja

Iako je bilo najavljeno da će u Sarajevo otputovati u utorak poslijepodne, predsjednica je otišla u srijedu ujutro. Prema službenim informacijama razlog odgode su organizacijski razlozi, a N1 je neslužbeno doznao kako su razlozi sigurnosne prirode. Predsjedničina odgoda zbunila je i bosanske političare, pa je tako izaslanstvo BiH predvođeno ministrom vanjskih poslova BiH Igorom Crnatkom već bilo stiglo na aerodrom kada je došla vijest da će Grabar Kitarović ipak doći u srijedu ujutro.

2. Predsjednica je skratila putovanje za jedan dan…

Danas je objavljeno i kako će predsjednica, umjesto tri dana koliko je službeno putovanje u BiH trebalo trajati, u BiH ostati dva dana i vratiti se u Hrvatsku u četvrtak. Tada je objavljeno kako predsjednica stoga neće posjetiti Tuzlu, Derventu i Orašje što je trebala u petak, a Hina je napisala kako su razlozi za to “isključivo organizacijske prirode”.

3. …a onda je ipak odlučila otići u Derventu

Posljednja informacija koja je stigla danas poslijepodne je da će predsjednica ipak posjetiti Derventu gdje će se susresti predstavnicima HKD-a Napredak s kojima će razgovarati o položaju Hrvata u Republici Srpskoj. Posjet je zakazala za 17.30, javlja N1.

4. Navodno će ponovno ići u BiH za mjesec i pol

Kako je objavila Hina, pozivajući se na krugove bliske predsjednici, Grabar Kitarović će sjeverni dio Bosne posjetiti u ožujku kada njen ured bude privremeno izmješten u Brodsko-posavsku županiju. No, to je objavljeno prije nego što je predsjednica ipak odlučila otići u Derventu, pa ostaje vidjeti hoće li i tu biti nekih promjena.

5. Nenajavljeno se poklonila žrtvama Ahmića

Predsjednica je jutros, na osobni zahtjev, posjetila Ahmiće i Križančevo Selo. Tamo se poklonila žrtvama HVO-a što je svakako važan potez. “Posjetila sam Ahmiće i Križančevo Selo. Na takva mjesta pijeteta volim odlaziti u tišini, odati počast žrtvama i razmišljati o prošlosti, ali i o budućnosti dobrih odnosa, ne samo s BiH”, izjavila je kasnije predsjednica.