Udruga Franak prijavila je Europskoj komisiji sedam hrvatskih banaka jer, kako kažu, one djeluju kao kartel

Zajedničko je djelovanje banaka najviše bilo vidljivo tijekom pregovora

ZADNJA IZMJENA: srp 13, 2015
Foto: PIXSELL/PIXSELL

Udruga Franak priopćila je danas da je Agenciji za zaštitu tržišnog natjecanja i Općoj upravi za tržišno natjecanje pri Europskoj komisiji podnijela prijavu protiv sedam banaka koje su pravomoćno osuđene u kolektivnom sporu društva Potrošač, i to zbog sumnje na usklađeno djelovanje.

“Podigli smo prijavu jer banke cijelo vrijeme udruženo i usklađeno djeluju, što je najviše bilo izraženo tijekom pregovora u Ministarstvu financija, ali i u istupima Hrvatske udruge banaka, koja uvijek izražava opći stav svih sedam banaka, iz čega je vidljivo da je njihovo poslovanje u najmanju ruku dogovoreno”, navode iz ove udruge. Dodaju i da su predstavnici nekoliko najvećih banaka u Hrvatskoj pregovarali s Udrugom Franak “na način kao da iznose stajalište za sve banke u pregovorima”, javlja HRT.

Kako je moguće da sedam banaka nastupa kao jedna?

“Kako je moguće da sedam najvećih banaka koje posluju u Hrvatskoj nastupaju kao jedan entitet?”, pitaju se iz Udruge Franak. Također, dodaju da HUB “često u svojim medijskim istupanjima ugrožava pravnu sigurnost govoreći da nema preplaćenih iznosa temeljem kamata koje su višekratno uvećane jednostranom odlukom banaka”.

“Od AZTN-a i Opće uprave za tržišno natjecanje pri EK očekujemo sankcije za banke koje ovakvim ponašanjem ignoriraju i ne poštuju zakone Republike Hrvatske i Europske unije”, ističu iz Udruge Franak.

Zaba, PBZ, Erste, Hypo…

Po Ugovoru o funkcioniranju EU-a i Zakonu o zaštiti tržišnog natjecanja, dodaju, zabranjeni su sporazumi i usklađeno djelovanje između poduzetnika te odluke udruženja poduzetnika kojima se izravno ili neizravno utvrđuju kupovne ili prodajne cijene ili drugi trgovački uvjeti, pri čemu oblik ili naziv nije bitan da bi se dogovor smatrao sporazumom.

Banke o kojima je riječ su Zagrebačka banka, Privredna banka Zagreb, Erste&Steiermärkische Bank, Raiffeisenbank Austria, Hypo Alpe-Adria-Bank, OTP banka Hrvatska i Societe Generale Splitska banka.

Dubravka Blaško
Novinarka
1510 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program