Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Ugledna inicijativa napravila opsežno istraživanje: ‘Burilović lažirao životopis, nema ni formalne uvjete da vodi HGK’

HGK izbjegava dati jasan odgovor o fantomskoj Agrotehni

02.10.2019., Vukovar - U organizaciji Ministarstva turizma Republike Hrvatske, Hrvatske turisticke zajednice i Hrvatske gospodarske komore otvoreni su Dani hrvatskog turizma. To je najveci skup turistickih djelatnika u Hrvatskoj. Predsjednik HGK-a Luka Burilovic Photo: Dubravka Petric/PIXSELL
FOTO: Dubravka Petric/PIXSELL

Predsjednik Hrvatske gospodarske komore Luka Burilović ne ispunjava formalne uvjete potrebne za vođenje te organizacije, proizlazi iz detalja njegove poslovne biografije koje donosi portal građanske inicijative Psihološko Proljeće. Jedan od uvjeta koje osoba mora ispunjavati kako bi bila izabrana za predsjednika HGK je deset godina uspješnog rada na višim izvršnim ili strateškim upravljačkim pozicijama u gospodarstvu.

U službenoj biografiji Luke Burilovića nema podataka da je ispunio taj uvjet. U biografiji je vidljiv dugačak popis tvrtki u kojima je Burilović bio predsjednik, zamjenik predsjednika ili član nadzornih odbora. No, kako su detaljiziraju građani iz inicijative Psihološko proljeće (PP), članstvo u nadzornom odboru ne može smatrati upravljačkom pozicijom, budući da Zakon o trgovačkim društvima izričito propisuje da član nadzornog odbora ne može biti i član uprave.

HGK odugovlači s dogovorima

Članovi PP-a pokušali su doznati više o tvrtki Agrotehna iz Lipovca, čiji je vlasnik i direktor Luka Burilović navodno bio prije 1996. godine. HGK je izbjegavala odgovoriti na pitanja koja su slali iz Psihološkog proljeća, zbog čega su se članovi te inicijative na kraju obratili Povjereniku za informiranje. Kada su iz HGK konačno poslali odgovor na upit o detaljima o Agrotehni, PP-ovce su naprosto uputili da pitanja postave Trgovačkom sudu u Osijeku.

Iz PP-a su se žalili i na takav odgovor, uz argument da HGK mora biti u posjedu traženih informacija s obzirom na to da se za poziciju predsjednika HGK raspisuje javni natječaj te kandidati moraju priložiti dokaze iz kojih je vidljivo da ispunjavaju statutom propisane uvjete. Ne čekajući da Povjerenik ponovo natjera HGK da odgovori na njihova pitanja, iz PP-a su sami pokušali pronaći Burilovićevu tvrtku.

Misteriozna Agrotehna

No, pokazalo se kako pri Trgovačkom sudu u Osijeku nikada nije osnovano trgovačko društvo Agrotehna. Trgovačko društvo tog imena osnovano je pri Trgovačkom sudu u Zagrebu, ali Luka Burilović nije bio njegov osnivač ili direktor. Štoviše, Trgovački sud u Zagrebu potvrdio im je kako Burilović u njihov registar nikada nije bio upisan kao osnivač ili član nekog trgovačkog društva.

Iz svega toga PP zaključuje kako Luka Burilović nikada nije bio vlasnik i direktor trgovačkog društva Agrotehna iz Lipovca, što znači da zapravo ne zadovoljava uvjet pod kojim je izabran za predsjednika HGK. Iz Psihološkog Proljeća javno su pozvali HGK da objave dokaze koje je Luka Burilović priložio pri svojoj prijavi za predsjednika te organizacije. Zatražili su i javno očitovanje o tome zbog čega je na web stranicama HGK-a navedena netočna informacija o tome da je Luka Burilović bio vlasnik i direktor tvrtke koja očito nikada nije postojala.