Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Politika & Kriminal Ugledna švicarska banka Credit Suisse u sve je ozbiljnijim problemima zbog utaje poreza i pranja novca, evo analize

Pokrenute su istrage u pet zemalja, istražuje se više od 50 tisuća računa

A picture taken on June 13, 2016 shows a branch of Swiss banking giant Credit Suisse behind a window under the rain, in Basel. / AFP PHOTO / FABRICE COFFRINI
FOTO: AFP

Credit Suisse Group AG, druga po veličini banka Švicarske, našla se ovih dana na udaru istražitelja u pet država: u Nizozemskoj, Francuskoj, Australiji, Velikoj Britaniji i Njemačkoj. Razlog: optužbe za prikrivanje računa, utaju poreza i pranje novca. Zasad se istražuje više od 50.000 raznih računa. Istrage u pet država započele su potkraj travnja 2016., a koordinira ih Jedinica Europske unije za pravosudnu suradnju (Eurojust).

Glasnogovornica nizozemske vlade Wietske Visser najavila je da će porezna i carinska uprava te zemlje, zahvaljujući pomoći više doušnika, već sljedećih tjedana poduzeti nove, još veće operacije. Kazala je kako se trenutno analiziraju prikupljeni dokazi i golema količina podataka koji ukazuju da se vrijednost neprijavljene imovine skrivene na offshore računima procjenjuje na milijune eura.

Nizozemska prva otkrila kriminal

Zbog međunarodnih dimenzija skandala odlučeno je da Nizozemska, koje je prva pokrenula operaciju, također usklađuje svoju istragu s policijama ostalih država. “Internacionalne dimenzije ove vrste prijevara, koje su posebno štetne za javne financije, opravdavaju poduzimanje učinkovite koordinacije između europskih država te Australije”, stoji u priopćenju nizozemskog financijskog odvjetništva.

Thierry Boitelle, odvjetnik Bonnard Lawsona, međunarodne pravne tvrtke iz Ženeve, zaključio je pak kako “golema količina podataka i međunarodni doseg te kriminalne aktivnosti, ovaj slučaj čine iznimnim”. Tako je svjetski bankarski biznis opet suočen sa skandalom koji će definitivno potkopati i ono malo povjerenja koje je preostalo u te financijske institucije.

Zaplijenjene umjetnine, zlato i nekretnine

Već na samom početku istrage u Nizozemskoj uhićene su dvije osobe, a osumnjičenima su oduzeti sefovi, milijuni eura u gotovini, nekretnine, kilogram zlata, nakit, luksuzni Mercedes, 35 slika u vrijednosti od 1,2 milijuna eura… Lavinu istraga pokrenulo je otkriće nizozemske policije da je nekoliko desetaka njihovih državljana skrivalo desetine milijuna eura na off shore računima u inozemstvu pa su na taj način izbjegli plaćanje poreza.

U Credit Suisse Group nisu krili zaprepaštenje koordiniranom akcijom istražitelja iz pet država, a posebno su bijesno reagirale švicarske vlasti koje su preko diplomatskih kanala prenijele nizozemskoj vladi ogorčenje zbog postupka njihovih istražitelja. Najviše im zamjeraju što ih o toj operaciji nisu obavijestili niti su zatražili suradnju švicarskih vlasti i policije.

Traju racije diljem Francuske

Glasnogovornik švicarske vlade izjavio je kako su “preneraženi načinom na koji je izvedena ova operacija te činjenicom da švicarske vlasti nisu obaviještene o tom potezu”. Zbog toga su zatražili “pismeno objašnjenje nizozemskih vlasti.” “Ako švicarske vlasti žele dobiti informacije o istrazi, mi, druge zemlje uključene u Eurojust, uvijek smo spremne razgovarati s njima”, izjavila je Marieke van der Molen, glasnogovornica ureda nizozemskog javnog tužitelja.

Francuska je istodobno objavila da njezinih 25 carinskih agenata provode racije širom zemlje u sklopu istrage zbog “teškog pranja novca i financijske prijevare”. Istražitelji su otkrili “nekoliko tisuća” bankovnih računa francuskih poreznih obveznika koje su otvorili u Švicarskoj kako bi izbjegli plaćanje poreza. Britanska carina i porezni organi objavili su također da su pokrenuli kriminalističku obradu protiv cijelog niza svojih poreznih obveznika pod sumnjom da su uz pomoć jedne globalne strane financijske institucije i njenih zaposlenika utajivali porez i prali novac.

Otkriveno 340 Australaca koji su prali novac

Savezni ministar financija Australije Kelly Dwyer objavio je pak da je do sada identificirano 340 njihovih državljana koji su imali tajne račune u jednoj švicarskoj banci. On je optužio švicarske menadžere da su aktivno pomagali i savjetovali klijentima kako da varaju na porezu. “Činjenica da su ti računi neimenovani znači da su otvoreni kako bi se sakrio identitet vlasnika”, zaključio je Dwyer te dodao da će se istraga proširiti na druge bankovne službenike, porezne obveznike, pa i neke odvjetnike.

Premda u prvi tren istražitelji nisu htjeli otkriti ime banke protiv koje se vodi istraga, Credit Suisse je sama potvrdila u petak da su istražitelji počeli pregledavati poslovanje i račune u njihovim podružnicama u Londonu, Parizu i Amsterdamu te da uprava banke surađuje s policijom i poreznim organima.

Pritisak na offshore privatno bankarstvo sve jači

Ako se dokaže da je Credit Suisse u više država pomagala klijentima u varanju na porezu te pranju novca biti će to “globalni zločinački pothvat” zbog čega ni Švicarska neće biti pošteđena teških optužbi, procjenjuju porezni i financijski stručnjaci. Istragu je olakšao sporazum između Europske unije i Švicarske o automatskoj razmjeni podataka o bankovnim računima građana EU. Tim sporazumom otežano je skrivanje novca na računima švicarskih banaka kojima se izbjegavalo plaćanje poreza.

“Ukidanje bankarske tajne bio je vrlo važan korak u borbi protiv utaje poreza i porezne pravde”, kazao je izvjestitelj Europskog parlamenta za ekonomska i monetarna pitanja, danski socijaldemokratski zastupnik Jeppe Kofod. Sada se najveći napori ulažu upravo na otkrivanje tajnih računa u offshore bankama, pa je Chirantan Barua, analitičar u Sanford C. Bernstein & Co. u Londonu, zaključio da će pritisak na offshore privatno bankarstvo biti posebno neumoljiv tijekom narednih godina.

Credit Suisse već platio 2,6 milijardi dolara kazne

OECD-ov multilaterali protokol o automatskoj razmjeni financijskih podataka koji je nastao u okviru borbe protiv porezne evazije, potpisalo je 87 zemalja, među njima i Hrvatska. Prije dvije godine za predsjednika Uprave Credit Suissa izabran je Tidjane Thiam, francuski bankarski ekspert, i njegova je zadaća bila spriječiti daljnji negativni publicitet koji je ta banka stekla pomažući svojim klijentima da peru novac i izbjegavaju plaćanje poreza.

Međutim sve upućuje da u tom poslu nije bio sretne ruke. Credit Suisse kažnjena je 2014. s 2,6 milijardi dolara kazne nakon što je priznala da je pomogla tisućama Amerikancima da prevare svoje porezne organe. Odvjetnik-Eric Holder optužio je tada Credit Suisse da je provela „neodgovarajuću i sramotnu internu istragu” te da je na taj način ohrabrivala svoje službenike da i dalje krše zakone.

Istražili 13 tisuća bogatih talijanskih klijenata

Credit Suisse je u listopadu prošle godine pristao platiti oko 109,5 milijuna eura talijanskim vlastima zbog zloporaba njihovih klijenata koji su koristili police osiguranja kako bi utajili porez. Sumnja se, među ostalim, da je čak 14 milijardi eura prebačeno na račune off shore kompanija, a da na te transkacije nije plaćen porez. Istraga je obuhvatila poslovanje oko 13 tisuća bogatih talijanskih klijenata. Credit Suisse nagodio se s njemačkom vladom da plati 150 milijuna eura jer su omogućili njemačkim klijentima da varaju na porezu.

Američko Ministarstvo pravosuđa započelo je prošle godine istragu o financijskim operacijama Credit Suissa u Izraelu, nakon čega je jedna od najvećih europskih banaka objavila da je suspendirala petoricu službenika koji su se našli pod međunarodnom kriminalnom istragom. Nakon što je prihvaćen zakon “U.S. Foreign Account Tax Compliance Act”, strane banke koje posluju s američkim državljanima, moraju proslijeđivati poreznim organima SAD-a sve novčane i imovinske transakcije tih klijenata.

Navikli na poslovanje bez imalo kontrole

Na temelju tog zakona u SAD-u se istražuje poslovanje više desetaka švicarskih banaka zbog sumnje da su, pogodujući svojim klijentima, narušavali američki porezni sustav. Nedavno je tužiteljstvo u Ženevi proširilo istragu protiv Credit Suisse i nekoliko njenih službenika zbog neovlaštene trgovine i raspolaganja s računima bogatih klijenata iz Istočne Europe, a sumnjiči ih se da su podržavali i njihove nezakonite aktivnosti.

Očito da kriza koja je zahvatila bankarski biznis uzima sve veći danak. Dioničari i vodeći bankari navikli su na poslovanje bez imalo kontrole te na enormne zarade pa se nikako ne mogu priviknuti na situaciju u kojoj se njihovi prihodi sve više smanjuju. Stoga su i dalje spremni, kako bi sačuvali nezakonito stečene zarade i privilegije, sudjelovati u široko rasprostranjenim kriminalnim aktivnostima.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više