Ugostitelji: 'Znamo da nam Stožer neće dati da poslužujemo unutra. Neka nam barem dopuste rad do ponoći'

Dopredsjednik udruge Dražen Biljan upozorio je na velike razlike u mjerama između kafića i restorana

FOTO: Screenshot/HRT

Ugostitelji se nadaju da će današnjim promjenama epidemioloških mjera moći barem duže raditi kako bi njihovi gosti kao i prethodnih godina mogli kod njih pratiti Europsko nogometno prvenstvo. O tome i činjenici da ugostitelji još uvijek ne mogu posluživati u unutrašnjem dijelu kafića za HRT je danas govorio Dražen Biljan dopredsjednik Nacionalne udruge ugostitelja.

“Počinje Europsko prvenstvo u nogometu, tradicionalno se pratilo na terasama kafića, vjerujemo da će radno vrijeme biti produljeno do ponoći i da će naši gosti moći pratiti utakmice, makar i u drugačijim uvjetima. Želimo i tražimo da se dozvoli rad i u unutarnjim dijelovima kafića, ali neslužbeno znamo da se to neće dogoditi”, kaže Biljan i naglašava kako ni on niti njegovi kolege ne razumiju logiku takve odluke jer ne vide razliku poslovanja i ponašanja gostiju u restoranima i kafićima.

Diskriminirani u odnosu na restorane

Ističe kako su u ugostiteljstvu stalno podijeljeni te da kriteriji nisu isti za sve. “Prvo su smanjili stopu PDV-a s 25 na 13 posto za restorane, drugo – dozvolili su dostavu restoranima, kafićima nisu dozvolili kave za van. Sada su otvoreni restorani, kafići su otvoreni samo u vanjskom djelu, stvarno nema logike i nije nam jasno zašto je tako”, požalio se Biljan.

Napominje da je 15-tak dana prošlo od uvođenja blažih mjera, a 15 mjeseci traje pandemija, te da je promet nešto porastao, ali da je pad oko 50 posto. S takvim prometom, kaže, ne mogu preživjeti i očuvati poslovanje. Stanje je alarmantno, naglašava, te dodaje da je krajnje vrijeme da se nešto poduzme.

‘Spustite nam PDV-a kao i restoranima, to će nam biti kisik’

Primjećuje da su ljudi naučili popiti kavu i bez kafića – u parkovima, na klupici, da su se navike promijenile. Proći će vremena, kaže, dok se stvore ponovno, dok im se vrate. A u međuvremenu, svaki se dan, naglašava, zatvaraju lokali. Jer nameti su previsoki, a mjere pune nelogičnosti. O njima su jučer razgovarali i s ministrom Zdravkom Marićem pa vjeruje da će se nešto promijeniti.

“Postotak broja zaraženih pada, raste procijepljenost, vlada mora djelovati, spustite nam PDV-a kao i restoranima, to će nam biti kisik, naši djelatnici odlaze, na oglase se nitko ne javlja, trajno gubimo radna mjesta, lokali propadaju, pomozite nama ugostiteljima”, apelira.