Politika & Kriminal

Ugostitelji: 'Znamo da nam Stožer neće dati da poslužujemo unutra. Neka nam barem dopuste rad do ponoći'

Dopredsjednik udruge Dražen Biljan upozorio je na velike razlike u mjerama između kafića i restorana

FOTO: Screenshot/HRT

Ugostitelji se nadaju da će današnjim promjenama epidemioloških mjera moći barem duže raditi kako bi njihovi gosti kao i prethodnih godina mogli kod njih pratiti Europsko nogometno prvenstvo. O tome i činjenici da ugostitelji još uvijek ne mogu posluživati u unutrašnjem dijelu kafića za HRT je danas govorio Dražen Biljan dopredsjednik Nacionalne udruge ugostitelja.

“Počinje Europsko prvenstvo u nogometu, tradicionalno se pratilo na terasama kafića, vjerujemo da će radno vrijeme biti produljeno do ponoći i da će naši gosti moći pratiti utakmice, makar i u drugačijim uvjetima. Želimo i tražimo da se dozvoli rad i u unutarnjim dijelovima kafića, ali neslužbeno znamo da se to neće dogoditi”, kaže Biljan i naglašava kako ni on niti njegovi kolege ne razumiju logiku takve odluke jer ne vide razliku poslovanja i ponašanja gostiju u restoranima i kafićima.

Diskriminirani u odnosu na restorane

Ističe kako su u ugostiteljstvu stalno podijeljeni te da kriteriji nisu isti za sve. “Prvo su smanjili stopu PDV-a s 25 na 13 posto za restorane, drugo – dozvolili su dostavu restoranima, kafićima nisu dozvolili kave za van. Sada su otvoreni restorani, kafići su otvoreni samo u vanjskom djelu, stvarno nema logike i nije nam jasno zašto je tako”, požalio se Biljan.

Napominje da je 15-tak dana prošlo od uvođenja blažih mjera, a 15 mjeseci traje pandemija, te da je promet nešto porastao, ali da je pad oko 50 posto. S takvim prometom, kaže, ne mogu preživjeti i očuvati poslovanje. Stanje je alarmantno, naglašava, te dodaje da je krajnje vrijeme da se nešto poduzme.

‘Spustite nam PDV-a kao i restoranima, to će nam biti kisik’

Primjećuje da su ljudi naučili popiti kavu i bez kafića – u parkovima, na klupici, da su se navike promijenile. Proći će vremena, kaže, dok se stvore ponovno, dok im se vrate. A u međuvremenu, svaki se dan, naglašava, zatvaraju lokali. Jer nameti su previsoki, a mjere pune nelogičnosti. O njima su jučer razgovarali i s ministrom Zdravkom Marićem pa vjeruje da će se nešto promijeniti.

“Postotak broja zaraženih pada, raste procijepljenost, vlada mora djelovati, spustite nam PDV-a kao i restoranima, to će nam biti kisik, naši djelatnici odlaze, na oglase se nitko ne javlja, trajno gubimo radna mjesta, lokali propadaju, pomozite nama ugostiteljima”, apelira.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu