Politika & Kriminal

Uhićen je dugogodišnji zagrebački državni odvjetnik. Policija sumnja da je uzeo mito od člana zločinačke grupe

Sumnjivi kontakti zagrebačkog tužitelja otkriveni su u nastavku akcije Tebra

05.07.2019., Zagreb - Dovodjenje na ispitivanje u USKOK osumnjicenih koji su uhvaceni u akciji Tebra.
Photo: Filip Kos/PIXSELL
FOTO: PIXSELL

Dugogodišnji zagrebački tužitelj, zamjenik Općinske državne odvjetnice u Zagrebu, F. Č. (59), uhićen je zbog sumnje da je primio mito od Đorđa Vuletića, nedavno uhićenog u akciji “Tebra” kojom je razotkriven palež više automobila u Zagrebu i serija prijetnji. Informaciju je prvi objavio Jutarnji list, a Telegramu je potvrđena iz više izvora.

Vuletić je tužitelju navodno dao tri tisuće eura mita kako bi odbacio kaznenu prijavu protiv Tomislava Sablje, koji je okrivljen kao vođa skupine čiji je član bio i Vuletić. Policija je protiv F. Č. podnijela kaznenu prijavu zbog primanja mita te je u tijeku prvo ispitivanje u sjedištu USKOK-a.

USKOK je nakon tog ispitivanja otvorio i službenu istragu protiv 59-godišnjaka, a glavni državni odvjetnik donio je odluku o njegovom privremenom udaljenju iz službe. F. Č., kojeg zastupa odvjetnik Mate Matić, kasnije je pušten da se u nastavku procesa brani sa slobode.

Raniji problemi uhićenog tužitelja

Ovaj zagrebački tužitelj i prije više godina već je bio kažnjen zbog problema u svom radu. Naime, Državnoodvjetničko vijeće ga je 2005. kaznilo oduzimanjem trećine plaće na pet mjeseci i trogodišnjom zabranom napredovanja jer je neuredno obavlja dužnost u više predmeta.

Odluku o stegovnoj odgovornosti F. Č. DOV je donio nakon što je okrivljeni priznao da je neuredno obnašao državnoodvjetničku dužnost, među ostalim, tako što nije na vrijeme poduzimao neke radnje u dodijeljenim mu predmetima ili to nije učinio na vrijeme. Teretilo ga se da je neuredno obnašao dužnost u sedam predmeta, od kojih su šest pala u zastaru zbog njegovih propusta.

Kako se tužitelj dogovarao s uhićenima?

Sada je, kako sumnja policija, izravno povezan sa zločinačkom grupom koja je prokrijumčarila oko 15 tona marihuane i podmetnula više požara pod automobile u Zagrebu.

Među zapaljenim automobilima bilo je i vozilo Krešimira Antolića, bivšeg policajca i aktualnog Dinamovog direktora sigurnosti, a planiran je i napad na bivšeg predsjednika uprave tog kluba Igora Kodžomana.

U akciji “Tebra” policija je prisluškivala osumnjičene, te ih tajno pratila. Tijekom te akcije u mjere tajnog nadzora, kako se sada sumnja upao je i dugogodišnji zamjenik Općinske državne odvjetnice u Zagrebu. Pristao je uzeti novac kako bi odbacio kaznenu prijavu koja je Sablju teretila za prijetnju. Tisuću eura preko posrednika je uzeo odmah, a još dvije tisuće po završetku slučaja.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu