Politika & Kriminal

Uhićen notorni šef kolumbijskog narkokartela. Predsjednik: 'Ovo je usporedivo samo s padom Escobara'

Za pronalazak Daira Antonija Usuge, zvanog Otoniel, Amerika je ponudila 5 milijuna dolara

FOTO: Ured kolumbijskog predsjednika

Najtraženiji trgovac drogom u Kolumbiji i vođa klana del Golfo Dairo Antonio Usuga, poznat kao Otoniel, uhićen je u subotu tijekom operacije koju su provele kolumbijske oružane snage. Kolumbijski predsjednik Iván Duque Márquez njegovo uhićenje usporedio je s Escobarovim.

“Ovo je usporedivo samo s padom Pabla Escobara 90-ih godina”, rekao je, referirajući se na kolumbijskog narkobosa koji je umro 1993. nakon što je stvorio kokainsko carstvo vrijedno milijarde.

“Otoniel je bio najstrašniji trgovac drogom na svijetu, ubojica policajaca, vojnika i čovjek koji je regrutirao maloljetnike”, dodao jepredsjednik.

Kartel koji je upravljao svime

Pedesetogodišnjeg Otoniela kolumbijske vlasti uhitile su tijekom operacije u ruralnom području kolumbijske regije Uraba, koja se nalazi u pokrajini Antioquia, izvijestio je Reuters. Prema izvještajima, jedan policajac je poginuo tijekom operacije.

Bio je vođa narkokartela Clan del Golfo, kojeg je merički State Department opisao kao “teško naoružanog i iznimno nasilnog”. Tvrde da ga čine bivši članovi terotističkih grupa. Prije nego što je postao vođa kartela, bio je ljevičarski gerilac i član paravojske.

Njegovi ljudi su nasiljem i zastrašivanjem kontrolirali rute krijumčarenja narkotika, laboratorije za preradu kokaina, mjesta za polaske glisera i tajne piste za slijetanje aviona. State Department je ponudio do 5 milijuna dolara za informacije koje bi dovele do njegovog uhićenja ili osude, dok je Kolumbija ponudila nagradu do 3 milijarde kolumbijskih pezosa (oko 800.000 dolara) za informacije.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu