Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Politika & Kriminal Uhićen osnivač WikiLeaksa Julian Assange

Assange je proveo proteklih sedam godina proveo skrivajući se u veleposlanstvu Ekvadora

Britanska policija upravo je objavila da je uhićen Julian Assange, jedan o osnivača WikiLeaksa koji je proteklih sedam godina proveo skrivajući se u veleposlanstvu Ekvadora u Londonu, javlja BBC. Uhitila ga je britanska policija jer se, kako kažu, “nije htio predati sudu” zbog tjeralice iz 2012. koju je za njim raspisala Švedska gdje je optužen za silovanje. Londonska policija javlja da će Assange pred sud, Westminster Magistrates’ Court, biti izveden čim bude moguće.

Policiju je u veleposlanstvo pozvao sam veleposlanik, nakon što je ekvadorska vlada Assangeu odlučila ukinuti azil. Britanski ministar unutarnjih poslova Sajid Javid potvrdio je da je Assange uhićen. „Mogu potvrditi da je Julian Assange u rukama policije gotovo sedam godina nakon što je ušao u veleposlanstvo Ekvadora. Želim zahvaliti Ekvadoru na suradnji, i londonskoj policiji na profesionalizmu. Nitko nije iznad zakona”, rekao je Javid.

Russia Today objavio je snimku uhićenja, na kojoj se čuje kako Assange, dok ga policija iznosi iz veleposlanstva, viče “Britanija se mora oduprijeti.”

Uhićenje je bilo najavljeno

Tako je ostvarena najava WikiLeksa od prije nekoliko dana, kada je na Twitteru objavljeno da će Assange biti izbačen iz ambasade i uhićen. “Visoko pozicionirani izvor iz Ekvadora rekao je WikiLeaksu da će Julian Assange biti izbačen u ‘par sati ili dana’, a kao izgovor iskoristit će se skandal #INAPapers. Već postoji dogovor s Velikom Britanijom oko njegova uhićenja”.

‘INA dokumenti’ su zbirka dokumenata poslana jednom ekvadorskom parlamentarcu u kojima se ekvadorski predsjednik Lenin Moreno optužuje za korupciju. Izjava WikiLeaksa došla je dva dana nakon što je Moreno optužio Assangea da opetovano krši dogovor o svom azilu u ambasadi te da službeni Quito traži dogovor sa Britancima kako bi mu bilo dopušteno napustiti ambasadu. Ekvador je također sumnjao da je WikiLeaks odgovoran za dijeljenje Morenovih privatnih fotografija na društvenim mrežama.

U Švedskoj optužen za silovanje

Assange se sklonio u ambasadu 2012. godine kako bi izbjegao uhićenje i izručenje u Švedsku gdje je optužen za silovanje. Švedsko pravosuđe u međuvremenu je odbacilo prijavu, no britanske vlasti napominju kako će i dalje uhititi Australca kada napusti ambasadu jer krši svoj uvjetni dopust bježanjem.

Assange kaže da strahuje za svojim izručenjem Sjedinjenim Državama gdje bi mogao biti optužen za objavu hakiranih vladinih dokumenata oko ratova u Afganistanu i Iraku. Njegov odnos s ambasadom pogoršao se u posljednjih par godina, a Ekvador mu je prošle godine ukinuo internet.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više