Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Uhićena Gabrijela Žalac

Europski istražitelji reagirali su na aferu koju je Telegram otkrio još 2019., kada smo objavili kako je softver koji je vrijedio 2,9 milijuna kuna, njezino ministarstvo platilo 13 milijuna

FOTO: Davor Javorovic/PIXSELL

Gabrijela Žalac upravo je uhićena. Potvrđeno je to kratkim priopćenjem iz Ureda europskog javnog tužitelja. Europski istražitelji reagirali su na aferu koju je Telegram otkrio još 2019., kada smo objavili kako je softver koji je vrijedio 2,9 milijuna kuna, njezino ministarstvo platilo 13 milijuna.

Prije dvadesetak dana policajci iz PNUSKOK-a, po nalogu Ureda europskog javnog tužitelja (EPPO), novoformiranoga tužiteljskoga tijela koje se bavi malverzacijama u kojima su oštećeni Europski fondovi, izvršili su nekoliko pretraga u ministarstvu koje je nekad vodila Žalac te izuzeli dokumentaciju vezanu upravo oko posla s Ampelosom, tvrtkom od koje je kupila sporni softver.

Osim Žalac, uhićene su još tri osobe, među njima i ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU-a Tomislav Petric.

Čeka se odluka o daljnjem postupanju

“Ured europskog javnog tužitelja u suradnji s hrvatskim Policijskim nacionalnim uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta provodi hitne dokazne radnje danas, 10. studenoga 2021. godine, u Hrvatskoj”, stoji na početku priopćenja kojim je potvrđeno da su danas uhitili četiri osobe.

“Navedene radnje odnose se na četiri osobe za koje se sumnja da su počinile kaznena djela u Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova EU te u Središnjoj agenciji za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU (SAFU), vezano uz postupke javne nabave informatičkog sustava.

Ured europskog javnog tužitelja će nakon ispitivanja osumnjičenika donijeti odluku o daljnjem postupanju u predmetnom slučaju o čemu će pravodobno obavijestiti javnost. Do tada neće biti objavljivane nikakve dodatne pojedinosti”, napisali su iz Ureda.


Za podršku istraživačkom novinarstvu i otkrivanju ovakvih afera, pretplatite se na Telegram ovdje.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu