Politika & Kriminal

Uhićena poznata hrvatska odvjetnica, velika borkinja za Rome. Sumnjaju da je zarađivala sređujući im lažne papire

Doznajemo nove detalje Uskokove akcije u kojoj je razbijen lanac krivotvorenja hrvatskih putovnica

19.10.2014.,  Zagreb - Pretres kuce Petra Pripuza na Pantovcaku 254. Predsjednik uprave  CIOS-a Petar Pripuz uhicen je danas popodne zajedno sa zagrebackim gradonacelnikom Milanom Bandicem i predsjednikom Uprave Zagrebackog holdinga Slobodanom Ljubicicem.
Photo: Igor Kralj/PIXSELL
FOTO: Igor Kralj/PIXSELL

U grupi krivotvoritelja hrvatskih osobnih dokumenata prošli tjedan uhićena je i poznata odvjetnica iz Slavonskog Broda. Telegramu je iz više izvora potvrđeno da se radi o Višnji Dujmović-Krijan, 50-godišnjakinji koja se uz kazneno, bavi i građanskim pravom. Međutim, zanimljivo je da je svojevremeno Ured za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade RH upravo s njom potpisao ugovor za besplatnu pravnu pomoć romskoj manjini u Hrvatskoj.

Sada je pak osumnjičena da je mahom pripadnicima te iste manjine pomagala da ilegalno dođu do hrvatskih dokumenata.

Višemjesečna istraga otkrila lanac krivotvorenja

Prema rješenju o otvaranju istrage, USKOK odvjetnicu sumnjiči da je bila članica grupe koju je predvodio 49-godišnjak iz Slavonskog Broda, s dva poznata identiteta. Najprije su se, kako tvrde istražitelji, nabavljale strane putovnice u koje bi se ubacivale fotografije ljudi koji su željeli doći do hrvatskih dokumenata. Zatim se s tim lažnim putovnicama tražilo rodne listove i domovnice, a u Poreznoj upravi potvrde o osobnim identifikacijskim brojevima. S tako prikupljenim dokumentima upravo je Višnja Dujmović-Krijan, piše u rješenju o provođenju istrage, podnosila žurne zahtjeve za izdavanje hrvatskih osobnih iskaznica i putovnica s osobnim podacima hrvatskih državljana čiji identitet su preuzeli strani državljani, uz priložene vlastite fotografije.

Kako se odvjetnica pojavljivala u ime pripadnika romske manjine, a bilo je poznato da godinama radi na besplatnoj pravnoj pomoći za njih, nitko nije posumnjao da je u pitanju cijeli lanac krivotvorenja. Za ove lažne dokumente plaćalo se od 15 do 23 tisuće eura. Skupina je, sumnja se, zaradila oko 240 tisuća eura.

Lažne putovnice, osobne iskaznice, potvrde o očinstvu

Osim hrvatskih osobnih iskaznica i putovnica ova skupina sudjelovala je i u izradi lažnih potvrda o očinstvu u koje su bila upisana imena hrvatskih državljana. U tome su pomagala i dvojica policajaca iz Policijske uprave brodsko-posavske. Oni su, naime, u MUP-ovom internom sustavu provjeravali podatke o ljudima čiji je identitet korišten za lažne dokumente.

Sudac istrage Županijskog suda u Osijeku zaključio je kako je USKOK prezenitrao dovoljno dokaza o funkcioniranju ove grupe još od kraja prošle godine. Zato je i odvjetnici i policajcima, prvoosumnjičenom 49-godišnjaku određen istražni zatvor. Sumnja se, naime, da bi boravkom na slobodi mogli nastaviti s istim kaznenim djelima.

Je li i ranije bila upletena u krivotvorenja?

Prema dostupnim podacima, ime odvjetnice Dujmović-Krijan već je spominjano u nekim sudskim procesima upravo zbog lažnih dokumenata. No, tada je tvrdila kako nije znala da bilo što nezakonito čini.

Nedavno je Općinski sud u Osijeku donio nepravomoćnu presudu u kojoj se spominje odvjetničino ime upravo u kontekstu krivotvorenja. Krivom je proglašena 29-godišnjakinja jer je utvrđeno da je u jesen 2016. nabavila lažnu domovnicu. S tim dokumentom, kojim je tvrdila da je državljanka RH, otišla je k odvjetnici Dujmović-Krijan koja ju je u upravnom postupku zastupala. Odvjetnica je lažni dokument proslijedila Uredu državne uprave u Osječko-baranjskoj županiji no dvije službenice iz tog ureda razabrale su da bi se moglo raditi o prijevari. Nakon dodatnih provjera u siječnju 2017. upravni postupak upisa 29-godišnjakinje u hrvatsko državljanstvo je prekinut.

Odvjetnica Dujmović-Krijan u svom iskazu na sudu potvrdila je da je sudjelovala u tom upravnom postupku.

Odvjetnica na sudu: ‘Nisam ništa sumnjala’

“Zastupala sam tu ženu pred tijelima Državne uprave vezano za stjecanje hrvatskog državljanstva, kao i u postupku revizije tog prava. Zbog proteka vremena ne sjećam se detalja, no znam da mi je donijela presliku domovnice, kao i druge dokumente. Rekla sam joj da mora imati originale, pa ih je kasnije netko od njezinih rođaka i donio. Ja sam sve to proslijedila organima Državne uprave. Osobno nisam provjeravala presliku i original, te zaista ne znam detalje o toj domovnici, niti da bi se radilo o krivotvorini”, svjedočila je odvjetnica u postupku nakon kojeg je 29-godišnjakinja osuđena na 10 mjeseci zatvora.

Branila ženu upletenu u krivotvorenje

Odvjetnica Dujmović-Krijan lani je zastupala 60-godišnjakinju koja je također osuđena zbog krivotvorenja upisa u hrvatsko državljanstvo. Radilo se o ženi rođenoj u Budimcima, koja je živjela u Belgiji. Tamo je tijekom 2018., utvrdio je sud, nabavila neistinite izvatke iz državne matice rođenih matičnog ureda Carcassonne u Francuskoj na ime svoje unučadi Christiana Gomana i Jasmine Goman.

U njima je bilo upisano da su upravo u mjestu Carcassonne i da im je ona majka. S tim lažnim dokumentima 60-godišnjakinja je u ljeto 2018. u Našicama tražila izdavanje Izvadaka iz matice rođenih, Obavijesti o činjenici rođenja, Domovnice i Potvrde o osobnom identifikacijskom broju na ta dva imena, svoje navodne djece. Nakon što ih je dobila predala ih je u Policijskoj upravi zagrebačkoj tražeći izdavanje osobne iskaznice za te iste ljude. Nepravomoćno je zbog toga osuđena na deset mjeseci zatvora uvjetno.

Neslužbeno doznajemo da je šira obitelj čovjeka koji je prvoosumnjičen u ovom slučaju, bila je upletena organiziranje dječjih bandi radi krađa i provala u Francuskoj, Njemačkoj, Švicarskoj i Belgiji.

Ugovori s odvjetnicima za pravnu pomoć

Odvjetnica Dujmović-Krijan sada je u istražnom zatvoru u Osijeku. Od 2005. bila je pak uključena u Akcijski plan “Desetljeća za uključivanje Roma”.

Našla se, naime, na Popisu odvjetnika s kojima su potpisani ugovori za projekt “Besplatne pravne pomoći za Rome u statusnim stvarima” čiji je nositelj bilo Ministarstvo mora, turizma, prometa i razvitka. Ugovore s odvjetnicima potpisalo je Ministarstvo pravosuđa.

Uz nju, još osam odvjetničkih ureda u Brodsko-posavskoj županiji angažiralo se za pružanje besplatne pravne pomoći romskoj nacionalnoj manjini.

Nastavite čitati