Uhićena splitska narkobanda navodno je planirala i atentat

Navodni šef bande tvrdio je da je izgubio pamćenje, pa ga je prije ispitivanja pregledala psihijatrica

ZADNJA IZMJENA: svi 22, 2020
Foto: PIXSELL/Ilustracija / Pixsell

Objavljeni su detalji o velikoj akciji policije i USKOK-a u Splitu, gdje je jučer uhićeno sedam osoba iz kriminalnog miljea. Slobodna Dalmacija piše kako su privedeni 31-godišnji Dean Majstorović zvan Điđi, navodno šef zločinačke organizacije, i još šest osoba. Sumnjiči ih se za tri vrste kaznenih djela. To su krvni delikt, u ovom slučaju planiranje ubojstva, općeopasna radnja, tj. podmetanje požara pod dva lokala i zlouporaba opojnih droga, odnosno šverc opijata u Hrvatsku.

Za sva navedena kaznena djela se navodi da su ih počinili članovi zločinačke udruge što je automatski teža kvalifikacija, koja garantira smještaj u istražnom zatvoru tijekom cijelog istražnog postupka, navodi se u tekstu splitskog dnevnika. Privedene osobe su ispitane u USKOK-u, pri čemu je saslušavanje navodnog vođe organizacije, Deana Majstorovića, zahtijevalo posebnu proceduru. On je, naime, tvrdio da pati od gubitka pamćenja, pa se s tužiteljicom, zamjenicom ravnatelja USKOK-a, suočio tek kada je psihijatrica ustanovila da je raspravno sposoban. Osim Majstorovića, Slobodna kao članove organizacije spominje Luku Buzdovačića (35) zvanog Sken i Ivana Šunjića (30).

Dug zbog narkotika

Kako navodi Slobodna, u rješenju o otvaranju istrage stoji da je Majstorović grupu organizirao s namjerom da ubiju čovjeka koji se navodi kao T.M. (32) iz Splita, a koji je od Majstorovića navodno potraživao 270 tisuća eura, duga povezanog sa sporom oko prodaje droge. Prema istražiteljima, Majstorović je u planiranju napada na T.M.-a bio vrlo temeljit pa je tako, tvrde, određivao što koji član udruge treba napraviti tijekom izviđanja lokacija pogodnih za atentat. Određivao je, tvrdi se, i automobile kojima će se ići u nadzor kretanja žrtve, te najbolji način na koji bi počinitelj ubojstva ostao neotkriven, doznaje Slobodna.

Žrtva planiranog atentata živi u Njemačkoj, kamo je Majstorović često znao odlaziti. Inače, riječ je o čovjeku optuženom za to da je u društvu još tri osobe na svadbi održanoj 2015. godine slavio pucajući u zrak. Osumnjičeni su ispaljivali rafale iz kalašnjikova i pucali iz pištolja, zbog čega ih DORH tereti za općeopasnu radnju kojom su izazvali opasnost za živote i tijelo ljudi, doznaje Slobodna, koja piše i kako je snimka zabave s oružejm objavljena na YouTubeu pod naslovom ‘kliški pir’.

Molotovljevim koktelima na kafiće

I drugo kazneno djelo koje se pripisuje zločinačkoj organizaciji povezano je s Majstorovićevim navodnim neriješenim računima s 32-godišnjakom. Tiče se požara koje je vođa organizacije navodno sa svojim suučesnicima podmetnuo na kafićima u vlasništvu rođaka T.M.-a. Požare su, prema USKOK-u, izazvali molotovljevim koktelima koje su bacili na ugostiteljske objekte, nakon čega su s mjesta zločina pobjegli na motociklima. Motocikle su nakon toga sakrili, a u iznajmljenom stanu su promijenili odjeću i obuću. Ono što su nosili prilikom izvođenja napada zapalili su radi zametanja tragova, tvrdi USKOK.

Treće kazneno djelo za koje se splitska banda sumnjiči, šverc droge, detaljno je opisano na stranicama USKOK-a. Majstorovića se sumnjiči da je okrivljenike povezao zbog nabavljanja i distribucije kokaina, heroina i marihuane. Sa zasad više nepoznatih osoba iz Južne Amerike i Belgije osumnjičenici su se navodno dogovorili da će teretnim brodovima na liniji Brazil – Antwerpen drogu iz Južne Amerike u Europu dovoziti svakih petnaest dana. Osim toga, Majstorović je, prema istražnom rješenju, naručivao heroin i iz Slovenije od čega je jedan uzorak zaplijenjen polovicom prošle godine u Jastrebarskom, piše Slobodna.

Vedran Vrabec
Telegram autor
2017 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program