Uhićeni pripadnici HVO-a pušteni su iz pritvora, branit će se sa slobode

Informaciju je potvrdio odvjetnik Đure Matuzovića

ZADNJA IZMJENA: stu. 30, 2016
Foto: PIXSELL

Sud BiH je donio odluku da se uhićeni pripadnici HVO-a puštaju iz pritvora, rekla je to za Novu TV Vlado Adamović, odvjetnik uhićenog generala Đure Matuzovića. Rekao je kako će se sada svi protiv optužbi koje im se stavljaju na teret braniti sa slobode.

Desetorica bivših pripadnika HVO-a s područja Bosanske Posavine uhićena su pod sumnjom da su počinili ratne zločine nad osobama srpske nacionalnosti. Ranije je već na slobodu pušten Marko Baotić.

Određena kazna jednomjesečnog pritvora

U pritvoru su još bili Đuro Matuzović, umirovljeni general HVO i organizator obrane na području Orašja i ratni zapovjednik oraškog zbornog područja, Ivo Oršolić, Tado Oršolić, Marko Dominković, Joso Nedić, Marko Blažanović, Mato Živković, Anto Živković i Stijepo Đurić. Svi oni obnašali su tijekom rata visoke vojne i civilne dužnosti ili su bili pripadnici Vojne policije HVO-a.

Nekoliko dana nakon uhićenja, za osumnjičenu desetoricu određen je jednomjesečni pritvor. Sud BiH takvu je odluku donio na temelju prijedloga Tužiteljstva iz dva razloga, prvi je zalog zbog potencijalne opasnosti od bijega jer svi uhićeni imaju putovnice BiH, ali i Hrvatske. Drugi glavni razlog za određivanje mjera pritvora leži u činjenici da je moguć utjecaj na svjedoke koji bi se u narednoj fazi trebali ispitati.

Tajana Vlašić
Telegram autor
96 članaka Više o autoru