Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Uhićenje Tolušića, odlazak ministra financija i tip koji krade željezo. Ne nadajte se da će ovakav tjedan imalo srušiti HDZ-u rejting

Kad nisu dosad, korupcija i kriminal, sasvim je očito, neće odvratiti 25-30 posto birača od glasanja za HDZ

Kao trešnjica na vrhu šlaga došao je bivši HDZ-ov gradonačelnik Velike Gorice, Dražen Barišić. Čovjek se vratio se u Sabor iako je prije dvije godine uhićen u okviru afere Janaf. I sad će tamo biti zaglavni kamen Plenkovićeve saborske većine; temeljac čuvene “političke stabilnosti”, one čiji su sponzori u prošlom mandatu bili Tomislav Saucha, Milan Bandić i Hrvatska narodna stranka

Ovo je bilo previše, prebzo i pregusto, čak i za zemlju naviklu na stalno probijanje kroz poput tinte tmast mulj afera. U pedesetak sati prošlog tjedna stisla se cijela mala encikopledija političke zbilje Hrvatske na polovici drugog mandata vladavine HDZ-a Andreja Plenkovića.

Prvo je iznenadna otišao najpopularniji ministar u Vladi, Zdravko Marić. Demisija ministra financija, dok cijeli svijet tutnji o nadolazećem armagedonu u kojem će se spojiti inflacija i recesija sama je po sebi sasvim dovoljno uznemirujuća.

Pola milijarde mjesečno i brisanje starih vijesti

No, kad se radi o odlasku jednog od doista rijetkih ministara koji je u Vladi kupio pozitivne ocjene, jasno je da je riječ i o ozbiljnom političkom potresu. Čovjek koji je, između ostalog, bezuspješno pokušao ukazati na nedopustivost i opasnost bujanja dugova u zdravstvu tako je objašnjavao svoju ostavku tek desetak sati prije nego što je HDZ u Saboru obranio od oporbenog opoziva ministra zdravstva Vilija Beroša. Dugovi u zdravstvu i dalje rastu za pola milijarde kuna svakog mjeseca.

S njima će se uskoro baviti novi ministar, Marko Primorac. Za kojeg je, još i prije nego je HDZ u Saboru obranio šefa rasipnog zdravstvenog resora, šira javnost doznala kako se cijepio preko reda i kako je nakon nekog vremena tražio od medija da izbrišu vijest o tome. Jer više nije relevantna. Svi su ga otpilili, osim javne radiotelevizije. Gdje je momak zamjenik predsjednika Nadzornog odbora.

Popularni Tole i Miloševićevi problem s bespovratnim sredstvima

I dok se javnost zabavljala rošadom na čelu državnih financija, policija se družila s bivšim ministrom Plenkovićevim ministrom poljoprivrede Tomislavom Tolušićem. On je uhićen zbog pokušaja prevara oko europskih sredstava. Europski ured javnog tužitelja u Hrvatskoj tako je upisao drugu ministarsku recku, nakon Gabrijele Žalac. Mutna lova, lažiranje dokumentacije, čupanje vinograda kako bi se dobili EU novci za sadnju – vinograda, ukratko – opće veselje oko popularnog Toleta, svojevremeno čovjeka kojeg se ozbiljno spominjalo i kao mogućeg predsjednika HDZ-a.

U međuvremenu je na ispitivanju u USKOK-u bio i bivši Plenkovićev potpredsjednik Vlade, SDSS-ov saborski zastupnik Boris Milošević. O tome manje-više sve znamo, optužba tvrdi da je (također osumnjičeni) bivši Plenkovićev ministar Darko Horvat od Miloševića dobio popis tvrtki koje su trebale dobiti bespovratna sredstva od države. Za koja se, inače, provodio natječaj.

Turković je bezvremenski šlag na torti. S armaturom

Negdje otprilike u isto vrijeme dok su izlazili detalji o Toletovim pothvatima i dok se Milošević oporavljao od svjedočenja, izašla je jedna od najluđih vijesti ikad. Istaknuti karlovački HDZ-ovac Stjepan Turković uhvaćen je kako sa sinom mažnjava željeznu armaturu s gradilišta ceste za čiju je gradnju godinama lobirao. Dan poslije je prijetio lokalnom Kaportalu da maknu njegove slike jer on nije javna osoba (istupio je iz stranke nakon objave prvog teksta) i da se, uostalom, radi o malom prekršaju, vrijednosti ispod tisuću kuna.

Kao trešnjica na vrhu šlaga (jer od Turkovića nema, ne može i neće nikad biti nevjerojatnije priče) došao je bivši HDZ-ov gradonačelnik Velike Gorice, Dražen Barišić. Čovjek je praktički doslovno došao, vratio se u Sabor iako je prije dvije godine uhićen u okviru afere Janaf. I sad će tamo biti zaglavni kamen Plenkovićeve saborske većine; temeljac čuvene “političke stabilnosti”, one čiji su sponzori u prošlom mandatu bili Tomislav Saucha, Milan Bandić i Hrvatska narodna stranka. U međuvremenu je, zbog sumnje na (iznenađenje!) korupciju protiv Barišića optužnicu podigao i Ured europskog javnog tužitelja.

Samo naivni vjeruju da će afere uništiti HDZ

Sva ta frenetična hrpa masnih i teških problema, sramoćenja i optužbi na račun samo jedne stranke, međutim, neće imati značajnog utjecaja na njen rejting. U nagli pad HDZ-ovih postotaka zbog afera se valjda nadaju samo još naivniji pratitelji i akteri političke scene. Kad nisu dosad, korupcija i kriminal, sasvim je očito, neće odvratiti 25-30 posto birača od glasanja na najveću i dosad jedinu pravomoćno osuđenu (zbog, iznenađenje!, korupcije) hrvatsku stranku.

Čak ni nevjerojatna shitstorm sekvenca kakva se dogodila ovog tjedna neće promijeniti omjer političkih snaga u anketama koje će i dalje počinjati s tim da je HDZ i dalje u uvjerljivom vodstvu. Hoće li ta (i takva) stranka ostati na vlasti i nakon 2024. godine ovisi, dakle, u vrlo solidnoj mjeri o tome kako će i koliko opozicija svoju taktiku i strategiju prilagoditi činjenici da je ostatak birača HDZ-a, jednostavno, imun na korupcijske afere dužnosnika svoje stranke.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više