Uhvaćena je hrvatska banda koja je švercala migrante. Na ljudima su u dvije godine zaradili dva milijuna kn

Krijumčari su uhićeni u velikoj akciji USKOK-a i policije

ZADNJA IZMJENA: ruj 4, 2020

Gotovo 300.000 eura zaradila je osmeročlana skupina švercera na ilegalnom prebacivanju migranata iz Bosne i Hercegovine, preko Hrvatske u Sloveniju. Svi šverceri hrvatski su državljani, a policija ih je raskrinkala u akciji koja je finalizirana u četvrtak ujutro.

Prema kaznenoj prijavi sve je počelo još krajem srpnja 2018., kada je grupa koju je predvodio 30-godišnjak organizirala krijumčarski kanal.

Smještaj migranata kod Bakra

Strane državljane su, sumnja se, osobnim vozilima preuzimali na lokacijama u neposrednoj blizini granice Hrvatske i Bosne i Heregovine i to diljem Like, te na području Karlovca. Zatim su ih prebacivali u okolicu Bakra gdje je, kako su utvrdili istažitelji, bio organiziran smještaj za ilegalne migrante.

Potom bi ih istog ili sljedećeg dana prevozili dalje prema Sloveniji izbjegavajući graničnu kontrolu.

Iznimno ogranizirana grupa

Ovaj kanal, u kojem je bilo sedmero ljudi s područja Rijeke, te jedna osoba iz Dubrovnika, uspio je funkcionirati više od dvije godine jer su krijumčari bili iznimno dobro organizirani. Naime, nekoliko članova grupe imalo je poseban zadatak provjeravati nailazi li vozilo s migrantima na policijske patrole. Za to su nabavili posebne mobitele, kao i radio-stanice ne bi li mogli prikriveno komunicirati.

Vođa ove grupe, te njegov prvi suradnik, osumnjičeni 44-godišnjak, vodili su računa i o održavanju, te potrebnim preinakama vozila za prijevoz ilegalnih migranata.

Koliko su zaradili šverceri?

Uspjeli su do uhićenja kroz Hrvatsku do Slovenije prevesti najmanje 129 stranih državljana. Istražitelji su utvrdili da je ova krijumčarska ruta svakog migranta po osobi stajala 2.000 eura, dok su im po komadu prtljage šverceri uzimali 300 eura. Zato su uspjeli zaraditi najmanje 296.700 eura. Novac su, utvrđeno je, podijelili.

Ana Raić Knežević
Telegram autor
2052 članka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program