Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Rat u Ukrajini

Ukrajina i Moldavija službeno postale kandidatkinje za EU

'Ovo je povijesni trenutak', objavio je Charles Michel

Šefovi zemalja članica odobrili su Ukrajini i Moldaviji status kandidata za pristupanje u EU. Ovu vijest objavio je maloprije predsjednik Europskog vijeća Charles Michel. “Ovo je povijesni trenutak, ključan korak na vašem putu prema EU”, objavio je na Twitteru te čestitao Ukrajini i Moldaviji.

Ubrzo je reagirao predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski. “Iskreno pohvaljujem odluku čelnika EU-a da Ukrajini dodijele status kandidata. Ovo je jedinstven i povijesni trenutak u odnosima Ukrajine i EU-a. Zahvalan sam Charlesu Michelu, Ursuli von der Leyen i EU liderima na podršci. Budućnost Ukrajine je u EU”, napisao je na Twitteru.

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba snimio je video poruku sa šefom EU diplomacije Josepom Borellom u kojoj kaže da ovo “označava početak dugog putovanja na kojem će hodati zajedno”.

Stižu prve reakcije na odluku

Predsjednica Moldavije Maia Sandu poručila je kako je “ovo nedvosmislen i snažan signal podrške građanima Moldavije i njenoj europskoj budućnosti”.

“Danas je dobar dan za Europu”, poručila je šefica Europske komisije Ursula von der Leyen.

Plenković: ‘Tektonska promjena…’

Izjavu novinarima u Bruxellesu dao je i premijer Andrej Plenković, rekavši da je to “jedini logičan odabir u ovim okolnostima brutalne ruske agresije”. Kazao je kako je on “u ime hrvatske Vlade cijelo vrijeme nastojao poručiti tu poruku”.

Rekao je i kako je Gruziji izražena spremnost za davanje statusa kandidata i “na taj način se dogodila tektonska promjena na ovom Europskom vijeću”.

Podnijele zahtjev nakon ruske invazije

Europski parlament je ranije danas pozvao Europsko vijeće da Ukrajina i Moldavija dobiju status kandidatkinja za članstvo u EU-u bez odgode.

Ukrajina je zahtjev za članstvom u EU podnijela 28. veljače, nekoliko dana nakon početka ruske invazije. Moldavija je to učinila nedugo nakon, početkom ožujka.