Politika & Kriminal

Ukrajinci su povukli priopćenje o padu avionu; sad ipak ne isključuju da se dogodio teroristički napad

U padu ukrajinskog zrakoplova poginulo je 176 ljudi

EDITORS NOTE: Graphic content / Rescue teams work amidst debris after a Ukrainian plane carrying 176 passengers crashed near Imam Khomeini airport in the Iranian capital Tehran early in the morning on January 8, 2020, killing everyone on board. - The Boeing 737 had left Tehran's international airport bound for Kiev, semi-official news agency ISNA said, adding that 10 ambulances were sent to the crash site. (Photo by - / AFP)
FOTO: AFP

Ukrajinski Boeing 737 koji se srušio u srijedu ujutro u Iranu, pri čemu je poginulo 176 ljudi, bio je nov i dva dana prije nesreće prošao je zadnju tehničku kontrolu, objavila je ukrajinska zrakoplovna kompanija UIA.

“Zrakoplov je proizveden 2016., kompanija ga je preuzela izravno od tvornice. Zrakoplov je prošao zadnje redovito tehničko održavanje 6. siječnja 2020.”, objavio je Ukraine International Airlines (UIA) na Facebooku, dodajući da je kompanija odlučila suspendirati letove do Teherana do daljnjega. “To je bio jedan od naših najboljih zrakoplova s izvrsnom i jako sigurnom posadom”, rekao je predsjednik te privatne kompanije, Ievguen Dihn, najveće u zemlji.

Zrakoplov je poletio iz Teherana u 6,10 sati po mjesnom vremenu prema Kijevu, a nekoliko minuta poslije nestao je s radara, srušivši se nedaleko od grada. Poginuli su svi putnici i članovi posade. Među njima je bilo 82 Iranaca i 63 Kanađana.

Velesposlanstvo povuklo priopćenje

Po prvim informacijama iranskih vlasti, čini se da se dogodio kvar na zrakoplovu. Ukrajinsko veleposlanstvo u Iranu objavilo je također da se dogodio “kvar motora zbog tehničkih razloga” i isključilo je mogućnost terorističkog ili raketnog napada. Međutim, ubrzo je izdalo novo priopćenje u kojemu se više ne spominje kvar motora i navodi se da ranije navedena izjava o uzroku nesreće nije bila službena.

Iranska televizija navodi da se avion srušio zbog tehničkih problema. Mediji prenose izjavu dužnosnika lokalnog zrakoplovstva koji je rekao da pilot nije prijavio probleme sa zrakoplovom. Pokrenuta je istraga.

Iranska televizija je izvijestila da su pronađene crne kutije iz zrakoplova. Glasnogovornik Boeinga rekao je da tvrtka prikuplja informacije o padu zrakoplova u Iranu. Američka tvrtka prizemljila je u ožujku svoju flotu zrakoplova 737 MAX nakon što su se dva zrakoplova tog tipa srušila pri čemu je poginulo 346 ljudi.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu