Politika & Kriminal

Umro bivši državni tajnik SAD-a Colin Powell

Njegova obitelj je objavila da je preminuo od komplikacija povezanih s koronavirusom

Former US Secretary of State Colin Powell speaks at the White House in Washington, DC, July 18, 2011, after an education roundtable with business leaders and US President Barack Obama.     AFP PHOTO/Jim WATSON (Photo by JIM WATSON / AFP)
FOTO: AFP

Bivši državni tajnik SAD-a Collin Powell preminuo je u dobi od 84 godine, javlja CNN. Powell je bio prvi Afroamerikanac koji je postao državnim tajnikom u SAD-u, a služio je u više republikanskih administracija.

Njegova obitelj je na Facebooku objavila da je preminuo od komplikacija povezanih s koronavirusom. “General Colin L. Powell, bivši državni tajnik SAD-a i predsjedavajući Združenog stožera preminuo je jutros”; stoji u njihovoj objavi.

Obitelj je dodala da je bio u potpunosti cijepljen te je zahvalila medicinskom osoblju u Medicinskom centru Walter Reed koji su se brinuli za njega.

General Colin L. Powell, former U.S. Secretary of State and Chairman of the Joint Chiefs of Staff, passed away this…

Posted by General Colin L. Powell on Monday, October 18, 2021

Služio u vladama Reagana i dvojice Busheva

Powell je bio profesionalni vojnik koji je nakon rata u Vijetnamu postao prvi afroamerički savjetnik za nacionalnu sigurnost. Bilo je to pred kraj mandata Ronalda Reagana. Bio je najmlađi i ujedno jedini Afroamerikanac koji je predsjedao Združenim stožerom, što se dogodilo za mandata Georgea H. W. Busha.

Njegova popularnost u SAD-u je porasla nakon pobjede koalicije koju je predvodio SAD u Zaljevskom ratu. CNN javlja i kako je, sredinom devedesetih, Powell smatran glavnim kandidatom za prvog afroameričkog predsjednika SAD-a.

No, njegova reputacija je, dodaju, zauvijek ukaljana, kada je postao državni tajnik Georgea W. Busha kada je pred Ujedinjene narode progurao krivotvorene dokaze koji su doveli do rata u Iraku. On je to kasnije nazivao ‘mrljom’ u svojoj karijeri.

Razočarao se u Republikance, pomagao je Obami

Nikada se nije kandidirao za predsjednika SAD-a ali je kao Bushev državni tajnik bio četvrti u redu za mjesto predsjednika, pa bi, ako bi se Bushu i trima osobama prije njega, nešto dogodilo, on postao predsjednikom države. To je bio najviši položaj nekog Afroamerikanca u to vrijeme u SAD-u-

“Mislim da to pokazuje svijet što je u ovoj zemlji moguće”, komentirao je tada Powell. “Pokazuje svijetu da ako pratite naš model i ako vjerujete u vrijednosti koje eon predstavlja, možete vidjeti nešto toliko čudesno poput mene koji sjedim pred Vama i primam Vaše odobrenje”, rekao je članovima Senata koji su ga potvrdili na tu dužnost.

Iako je služio trima republikanskim predsjednicima, kasnije se razočarao u tu stranku i iskoristio svoju političku moć kako bi pomogao Demokratima u izboru Baracka Obame za predsjednika SAD-a. Upravo je njega Powell podržao u zadnjim tjednima kampanje 2008. godine.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu