Politika & Kriminal

Umro je bivši batler pape Benedikta XVI. koji je ukrao tajne spise i razotkrio leglo korupcije u Vatikanu

Za tešku krađu tajnih dokumenata osuđen je na 3 godine zatvora

(FILES) In this file photo taken on December 22, 2012 and handout then by the Osservatore Romano, now The Vatican Media, shows Vatican's ex-butler Paolo Gabriele (R) meeting with Pope Benedict XVI at the Vatican City prison on December 22, 2012. - The ex-butler of former Pope Benedict XVI, who was jailed for leaking secret papal documents to the media, has died after a long illness, the Vatican announced on November 24, 2020. Paolo Gabriele was sentenced to 18 months in prison in 2012 for stealing documents which revealed fraud scandals and intrigue at the heart of the Catholic church. (Photo by Handout / various sources / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / VATICAN MEDIA" - NO MARKETING - NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
FOTO: AFP

Paolo Gabriele, bivši batler pape Benedikta XVI., prvi protagonist takozvanog slučaja Vatileaks, koji je iz temelja uzdrmao Vatikan, umro je u Rimu u 54. godini. Gabriele, koji je za papu 6 godina održavao i pripremao njegovu odjeću, ukrao je iz Vatikana strogo povjerljive dokumente koje je onda dostavio talijanskim novinama.

Ali i publicisti Gianluigiju Nuzziju koji je na temelju njih napisao knjigu Njegova svetost: tajni dokumenti Benedikta XVI. U knjizi su objavljena, među ostalim, povjerljiva pisma i bilješke između pape Benedikta XVI. i njegova osobnog tajnika.

Zahvaljujući postupku Gabrielea koji je godinama bio vjerni sluga pape Josepha Ratzingera, razotkrilo se što se događalo iza kulisa Rimokatoličke crkve. Gabriele je za pontifikata Benedikta XVI bio njegov najbliži laik, a vatikanska žandarmerija uhitila ga je 24. svibnja 2012.

Prljavštine iza vatikanskih zidina

Tijekom pretresa kod njega su pronađene kopije povjerljivih zapisa Svete Stolice, a među objavljenim strogo povjerljivim dokumentima bila su i pisma Carla Marie Viganoa, drugorangiranog vatikanskog administratora pri papi. On je zamolio papu da ga ne premjesti jer bi to doživio kao kaznu zato što je razotkrio korupcijsku hobotnicu te zloporabe položaja unutar vatikanskih zidina.

Paolo Gabriele upozorio je svijet da se u Vatikanu ne poštuju standardi o financijskoj transparentnosti niti se pridržava međunarodnih smjernica za borbu protiv pranja novca. Također je pokazao kakve se sve prljavštine događaju unutar vatikanskih zidova u borbi za moć i prevlast.

Mito za audijenciju kod pape

Među ostalim, da se čak moralo davati mito ako se željela audijencija kod pape. Uz to Gabriele je dostavio i anonimno pismo u kojem se papi Benediktu XVI prijetilo smrću. Zahvaljujući Gabrieleu publicist Gianluigi Nuzzi u svojoj je knjizi prikazao Vatikan kao leglo zavisti, intriga i potajnih frakcijskih borbi.

Nakon dva mjeseca zatvora, Gabriele je u srpnju 2012. stavljen u kućni pritvor. Za tešku krađu tajnih dokumenata osuđen je na 3 godine zatvora. Pred sudom Svete Stolice Gabriele je objasnio da je djelovao isključivo iz ljubavi prema Crkvi i Papi. “Ne smatram se lopovom”, kazao je Gabriele nakon što ga je sud proglasio krivim.

Najprije je osuđen na 3,5 godine zatvora, a nakon toga mu je kazna prepolovljena. Papa Benedikt XVI. pomilovao ga je u prosincu 2012. i to mu je osobno priopćio za posjete njegovoj zatvorskoj ćeliji.

Ratzinger mu je oprostio

Nakon što je saznao da je Gabriele umro fra Federico Lombardi, koji je u to vrijeme bio vatikanski glasnogovornik, kazao je da je taj slučaj ostao za njega potpuna tajna. “Nisam vidio kako se može opravdati ta izuzetno ozbiljna krađa dokumenata. Nikad nisam imao razumno objašnjenje za tu činjenicu.”

Kazao je kako je papa Ratzinger oprostio Gabrieleu i dao mu milost čime je dokazao svoju humanost. “Poželio je da se na suđenju utvrdi istinitost činjenica i pravda, ali nije želio patnju ljudi. Ni Gabrielu ni njegovoj obitelji.”

Publicist Nuzzi rekao je pak kako je “Paolo Gabriele bio čovjek hrabrosti, preteča želje za čistoćom i transparentnošću koji su jedan od temelja pontifikata pape Franje.” Istaknuo je kako je Gabriele, bez sumnje, bitno utjecao na odluku pape Benedikta XVI da u ožujku 2013., samo nekoliko mjeseci nakon što je Gabriele pušten iz zatvora, potpuno neočekivano podnose ostavku.

Svoju odluku objasnio je nedostatkom fizičke snage potrebne za vođenje Katoličke crkve. No, svi se slažu da je odstupio jer je shvatio da je nemoćan u borbi protiv vatikanske birokracije, interesnim skupinama, kriminalom, korupcijom, frakcijskim borbama koje razjedaju središte Katoličke crkve.

Nastavite čitati

Portal za društvena i kulturna pitanja

404

Nažalost ova stranica nije pronađena.