UMRO JE DON IVAN GRUBIŠIĆ

Svećenik, bivši saborski zastupnik i humanist preminuo u 81. godini

ZADNJA IZMJENA: ožu. 19, 2017
Foto: PIXSELL

Don Ivan Grubišić, bivši saborski zastupnik i humanist, umro je jutros u 81. godini. Preminuo je u domu za umirovljene svećenike u Splitu. Grubišić je godinama imao ozbiljne zdravstvene probleme i borio se s teškim dijabetesom. Bio je vrlo istaknuti i omiljen svećenik, a pred kraj karijere se i politički aktivirao.

Rođen je 20. lipnja 1936. u Dicmu, selu između Splita i Sinja. Odrastao je u siromašnoj obitelji uz sedmero braće i sestara. Nakon završetka osnovne škole otišao je u sjemenište. Na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu diplomirao je 1962.godine.

Kao župnik služio je pedeset godina

U Zadru je studij Sociologije i filozofije završio 1982. godine, a doktorirao je 1995. na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Kao župnik je služio pedeset godina. U mirovinu je otišao 2011.godine kao župnik župe Svetog Roka u Splitu.

Na izborima 2011. Grubišić je izabran u Sabor, nakon čega mu je izrečena kanonska kazna suspenzije svećeničkih dužnosti. Kazna mu je ukinuta tek nakon što se odrekao političkih pretenzija.

Stavovi su mu se često kosili s onima Crkve

Predavao je na Katehetskom institutu Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Zagrebu, na Teološko-katehetskom institutu u Splitu te na Hrvatskim studijima.

Politička uvjerenja don Ivana Grubišića često su se kosila sa stavovima Crkve. Nije se libio kritizirati vodstvo Crkve zbog rastrošnosti i redovito je kritički govorio o problemima u društvu i Katoličkoj crkvi. Iako je u sabor ušao kao svećenik, bio je protiv vjeronauka u svjetovnim školama.