Umro je milijarder David Rockefeller

Imao je 101 godinu, a preminuo je u svom domu, mirno u snu

ZADNJA IZMJENA: ožu. 20, 2017
Foto: AFP

Umro je David Rockefeller, milijarder i filantrop koji je bio posljednji iz generacije obitelji Rockefeller. Imao je 101 godinu. Fraser P. Seitel, glasnogovornik Rockefellera kazao je kako je umro mirno u snu u ponedjeljak u svom domu u Pocantico Hillsu u New Yorku.

Bio je na čelu jedne od najmoćnijih obitelji na svijetu te je, nakon smrti svoje braće i sestara vodio jedno od najvećih poslovnih, ali i filantropskih carstava na svijetu.

Bio je američki bankar, a prema podacima uglednog časopisa Forbes vrijednost njegove imovine bila je 3,3 milijarde dolara. Bio je iznimno utjecajan na svjetskoj pozornici te je savjetovao mnoge američke predsjednike.

Zadnji unuk osnivača dinastije

Bio je bivši predsjednik i glavni direktor banke Chase Manhattan i glava jedne od najpoznatijih i najutjecajnijih američkih obitelji. Bio je sin Johna D. Rockefellera Jr.-a, koji je sagradio newyorški Rockefellerov centar i bio zadnji unuk naftnog magnata Johna D. Rockefellera, osnivača Standard Oila i obiteljske dinastije.

Dok je bio na čelu Chasea od 1969. do 1981., Rockefeller je stvorio takvu mrežu bliskih odnosa s vladama i multinacionalnim korporacijama da su neki promatrači tvrdili da banka ima vlastitu vanjsku politiku.

Ime obitelji Rockefeller postalo je simbolom nepopularnih američkih bankarskih politika u dužničkim zemljama. Na ljevici je bio prezren zbog suradnje s Augustom Pinochetom i iranskim šahom, dok mu desnica nije odobravala zagovaranje otvaranja trgovine s Kinom i Sovjetskim Savezom tijekom Hladnog rata.

Cijeli život bio je umjereni republikanac

Trilateralna komisija, koju je osnovao 1973. radi snaženja odnosa između Sjeverne Amerike, Japana i zapadne Europe, postala je česta meta kritika krajnje desnih aktivista i teoretičara zavjere koji je optužuju da želi uspostaviti svjetsku vladu.

Seitel je rekao da je za života donirao gotovo dvije milijarde dolara, uključujući Muzeju moderne umjetnosti u New Yorku i Sveučilištu Rockefeller. Banka Chase Manhattan povećala je svoju vrijednost s 4,8 milijarda dolara koliko je vrijedila kada joj se pridružio 1946. na 76,2 milijarda dolara kada se povukao u travnju 1981. Danas je dio banke JP Morgan Chase &Co.

Cijeli život bio je umjereni republikanac. Diplomirao je na Harvardu 1936. Studirao je englesku povijest i književnost. Poslijediplomski iz ekonomije pohađao je na Harvardu i Londonskoj školi ekonomije, a doktorat iz ekonomije stekao je na Sveučilištu u Chicagu 1940. Sa suprugom Margaret McGrath imao je šestero djece i desetero unučadi.