Umro je Milovan Šibl, novinar i nekadašnji Tuđmanov ministar

Bio je ravnatelj Hine i jedan od osnivača HDZ-a

ZADNJA IZMJENA: kol 6, 2020
Foto: screenshot/youtube

Bivši zastupnik u Hrvatskom saboru i ministar informiranja te ravnatelj Hrvatske izvještajne novinske agencije (Hina) Milovan Šibl umro je u četvrtak u Zagrebu.

Šibl je rođen je u Zagrebu 1942. godine, sin je Ivana Šibla. Diplomirao je na Pravnom fakultetu u rodnom gradu, a novinarstvom se počeo baviti 1965. te je radio na Radio Zagrebu.

Ministar informiranja

Zbog svojih stavova, među ostalim i zbog negativne kritike filma Lordana Zafranovića ‘Okupacija u 26 slika’ i kritičkog osvrta na obilježavanje obljetnice srpskog publicista Vuka Karadžića u Hrvatskoj (Dva veka Vuka), više je puta suspendiran.

Milovan Šibl je bio jedan od osnivača Hrvatske demokratske zajednice (1989.), ministar informiranja u Hrvatskoj vladi (1990.-1991.), ravnatelj Hrvatske izvještajne novinske agencije (1991.-1997.) te saborski zastupnik HDZ-a (1992.-2000.).

Tuđman ga je odlikovao

Za doprinos održanju i razvitku hrvatske državotvorne ideje, uspostavom i izgradnjom suverene države Hrvatske, prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman odlikovao je Milovana Šibla 1995. godine Redom Ante Starčevića.

Poslije 2000. godine Šibl je utemeljio i vodio političku stranku Jedino Hrvatska – Pokret za Hrvatsku, poručivši da je “vlast od 2000. izdala ne samo ideju neovisne hrvatske države, nego i samu tu državu”. Stranka je podržavala nacionalizam, antikomunizam i euroskepticizam.

Više s weba
Ostanite uz telegramov program