Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Umro je Žarko Domljan, cijenjeni leksikograf i prvi predsjednik Hrvatskog sabora

Bio je predsjednik prvoga saziva Hrvatskog sabora od 1990. do 1992. godine

04.10.2013., Zagreb - Zarko Domljan, prvi predsjednik Hrvatskog Sabora od 30. svibnja 1990. do 2. kolovoza 1992. 
Photo: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
FOTO: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Žarko Domljan, povjesničar umjetnosti, leksikograf i političar te prvi predsjednik Hrvatskog sabora, umro je u subotu u 87. godini. Na prvim slobodnim demokratskim izborima 1990. godine Domljan je izabran u Hrvatski sabor na listi Hrvatske demokratske zajednice (HDZ).

Kao član HDZ-a Domljan je bio predsjednik prvoga saziva Hrvatskog sabora od 1990. do 1992. godine. U drugom sazivu, od 1992. do 1996. godine, izabran je za potpredsjednika Zastupničkog doma i predsjednika Odbora za vanjsku politiku, te šefa parlamentarnog izaslanstva u Skupštini Vijeća Europe i Skupštini KESS-a.

Leksikografska karijera

Za vrijeme njegova saborskog mandata proglašen je “Božićni Ustav”, 22. prosinca 1990. godine. “Božićni Ustav” potvrdio je demokratske promjene koje su se dogodile na višestranačkim izborima za Hrvatski sabor u proljeće 1990. i položio temelj Republike Hrvatske kao demokratskoj državi.

Žarko Domljan je rođen 1934. u Imotskom, a doktorirao je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Djelovao je kao znanstveni savjetnik u Institutu za povijest umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu te kao glavni urednik Likovne enciklopedije Jugoslavije i Enciklopedije hrvatske umjetnosti.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više