UN-ovo Vijeće sigurnosti upravo je donijelo rezoluciju protiv izraelskog naseljavanja, SAD nisu stavile veto

Rezolucijom se Izraelu brani izgradnja naselja na okupiranom području

ZADNJA IZMJENA: pro. 23, 2016
Foto: AFP

Sigurnosno vijeće UN-a izglasalo je rezoluciju kojom Izraelu brani izgradnju naselja na okupiranom palestinskom teritoriju. SAD su pri glasanju bile suzdržane, što predstavlja zaokret u američkoj politici, piše Reuters.

Rezoluciju je izglasalo Vijeće koje sačinjava 15 zemalja članica. U korist izglasavanja rezolucije glasalo je 14 država. Prva je to rezolucija Vijeća sigurnosti koja se tiče Izraela i Palestine u gotovo osam godina.

Trump tražio veto

Rezoluciju su predložili Novi zeland, Malezija, Senegal i Venecuela. Dan ranije istu je rezoluciju s glasanja pod pritiskom Donalda Trumpa i Izraela povukao Egipat.

Budući američki predsjednik danas je na Twitteru pozvao Obaminu administraciju da stavi veto na predloženu rezoluciju, što je shvaćeno kao bespresedanski pritisak budućeg predsjednika na administraciju na odlasku.

Naselja na okupiranom teritoriju

Palestinci zahtijevaju neovisnu državu na Zapadnoj obali, u Gazi i istočnom Jeruzalemu, područjima koje je Izrael 1967. okupirao u ratu. Veći dio međunarodne zajednice i Ujedinjeni narodi izraelska naselja na Zapadnoj obali smatraju nelegalnim preprekama miru.

U rezoluciji se od Izraela traži da “odmah i u potpunosti zaustavi sve aktivnosti naseljavanja na okupiranom palestinskom teritoriju, uključujući istočni Jeruzalem”, te se dodaje kako izgradnja naselja “nema pravnu opravdanost i predstavlja kršenje međunarodnog prava”.

Izraelci napadaju Obamu

Visoki dužnosnik izraelske vlade rekao da iza “sramotnog” nacrta rezolucije Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda protiv izraelskog naseljavanja stoje američki predsjednik Barack Obama i državni tajnik John Kerry.

To je bio jedan od najžešćih osobnih napada vlade premijera Benjamina Netanyahua na Obamu koji je pri kraju svojeg predsjedničkog mandata, a izraelski i američki čelnik i inače imaju loš odnos.

Jerko Mihaljević
Telegram autor
681 članak Više o autoru