Politika & Kriminal

UN procjenjuje da je u nedavnom prevrtanju broda kod Jemena poginulo oko 300 migranata

Ovaj mjesec more je izbacilo tijela na obalu jemenskog Crvenog mora

Spanish national police officers hand out face masks to people disembarking from a boat after several migrant boats carrying a total of 18 people were rescued off the coast of the Spanish Canary island of Gran Canaria on September 14, 2020. (Photo by DESIREE MARTIN / AFP)
FOTO: AFP

Dužnosnik UN-a rekao je u četvrtak da je moguće da je oko 300 migranata izgubilo život u nedavnom prevrtanju broda blizu jemenske obale. Rezidentni i humanitarni koordinator Ujedinjenih naroda, David Gressly, nije otkrio detalje, no pretpostavlja se da se referirao na incident u kojemu je ovaj mjesec more izbacilo tijela na obalu jemenskog Crvenog mora kod mjesta Ras al-Arah, nakon što je migrantski brod potonuo u priobalju.

UN-ova Međunarodna organizacija za migracije (IOM) ovaj incident je prijavila na Twitteru 14. lipnja. Komentari Gresslyja naglasili su rizike dugogodišnje migrantske rute od Afričkog roga prema bogatim Zaljevskim zemljama u potrazi za poslom. “Znamo da je postojao brod koji je prevozio migrante, a koji se prevrnuo, oko 200 ili 300 ljudi vjerojatno je nestalo, ne znamo broj”, rekao je. “U jemenskoj pokrajini Saada preko koje migranti pokušavaju prijeći u Saudijsku Arabiju, postoji oko 2000 migrantskih zatvorenika koji trebaju pomoć i podršku”, rekao je.

Česta utapanja na ruti kojom upravljaju krijumčari

Opasno putovanje morem od zemalja Afričkog roga među koje spadaju Etiopija, Eritreja, Somalija i Džibuti, vodi ljude preko Jemena u Saudijsku Arabiju. Utapanja na ruti, kojom upravljaju krijumčari, učestala su.

Jemen, najsiromašnija zemlja Arpaskog polutoka, zaglibio je u ratu otkad je koalicija predvođena Saudijskom Arabijom intervenirala protiv pokreta Huti 2015. godine, dok se 80 posto jemenske populacije oslanja na pomoć u preživljavanju. Procjenjuje se da je najmanje 233.000 života od 2015. i potaknuo najgoru humanitarnu krizu u svijetu, prema UN-u.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu