Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Unutarnja kontrola: šefa policije istraživali zbog veze s Mamićem

Dominić je prošao kontrolu, nije bilo dokaza da je Mamiću javljao podatke

15.07.2015., Zagreb - Braca Zoran i Zdravko Mamic izasli su iz zatvora u Remetincu nakon sto su uplatili ukupno 11 milijuna kuna (Zdravko 7, a Zoran 4) jamcevine.
Photo: Marko Lukunic/PIXSELL
FOTO: PIXSELL/PIXSELL

Ministarstvo unutarnjih poslova ozbiljno je istraživalo navodne veze između Zdravka Mamića i dijela visokih dužnosnika policije. S nalazima jednog od tih izvještaja koje su sastavile nadležne policijske službe prije nekog vremena bio je upoznat i premijer Zoran Milanović, doznaje Telegram iz dobro obaviještenih izvora.

Predsjednik Vlade tražio je da mu se razjasne različite informacije koje je dobivao, a koje su implicirale da je dio dužnosnika ravnateljstva i krim-policije blizak Zdravku Mamiću, ali i ne samo njemu, te da to ima ograničavajući utjecaj na učinkovitost istraga. Kako doznajemo, premijer je bio zadovoljan onime što je čuo.

Potreseni Zdravko Mamić dva je dana prije uhićenja gostovao u prilično skandaloznoj emisiji javne televizije. U nizu nekoherentnih izjava šef NK Dinama spomenuo je imena visokih dužnosnika policije koji ne sudjeluju u istrazi jer im je to, eto, “zabranio” ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić.

Veze s Mamićem

Među ljudima koje je imenovao bio je Vlado Dominić, glavni ravnatelj policije, i Vitomir Bijelić, načelnik Uprave kriminalističke policije. Mamić to nije sasvim bez veze spomenuo. Pogotovo Vladu Dominića, s kojim ima neke relacije, uglavnom preko Paška Dodića, zagrebačkog zlatara.

Mamić se, kako tvrde izvori upoznati s cijelom stvari, i približio Dominiću preko kuma Dodića prije nego li je ovaj imenovan ravnateljem policije.

09.04.2015., Zagreb - U policijskoj akademiji odrzana svecana primopredaja 50 vozila bez policijskih obiljezja nabavljenih u okviru projekta Schengen Facility Fund za potrebe ucinkovitog rada granicne policije na vanjskoj granici Republike Hrvatske. Ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojic i ravnatelj policija Vlado Dominic. Photo: Slavko Midzor/PIXSELL
Ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić i ravnatelj policije Vlado Dominić PIXSELL

Već gotovo godinu dana, uglavnom iz istražiteljskih krugova USKOK-a, diskretno su se naglašavale veze Mamića, Dominića i Dodića. USKOK je dio informacija bazirao na podacima o Mamiću koji su prikupljeni specifičnim i potpuno legalnim metodama. Mamić je, dakle, bio na mjerama uz pomoć kojih su zabilježeni kontakti s Dominićem.

To je u jednom trenutku dovelo do jako zategnutih odnosa vrha MUP-a i DORH-a. “Ni jedan djelatnik bilo koje policijske službe neće se baviti istragom dok zna da se Mamić druži s ravnateljem, odnosno njegovim šefom”, tumačio je svojedobno novinaru Telegrama jedan od visokih pravosudnih dužnosnika.

Prekid kontakta

Objašnjenje visokog izvora iz policije, pak, naglašava da su teze DORH-a o vezi Dominića, Mamića i Dodića zapravo više frustracija neučinkovitošću nego utemeljeni podaci da ravnatelj Dominić na bilo koji način ugrožava istragu oko Mamića.

“Tražili smo bilo kakve dokaze koje su mogli imati o tome, ali ništa nismo dobili”, rekao nam je jedan od ključnih ljudi iz sustava MUP-a. Neke od telefonskih kontakata Mamića s Dominićem objašnjavaju time da ravnatelj nije mogao prekinuti kontakt jer bi se time demaskiralo praćenje Mamićevih telefonskih razgovora.

Svejedno, i unutarnja kontrola MUP-a provela je detaljnu istragu i nisu pronađeni dokazi da je ravnatelj policije prekoračio ovlasti, pogodovao ili odavao informacije Mamiću ili bilo kome drugom.


Objavljeno 11. srpnja 2015. u tiskanom Telegramu