Politika & Kriminal

Uoči dolaska američkog izaslanika u Sjevernu Koreju, Kim Jong-un je ispalio novu raketu

Raketa je lansirana s poligona za koji su američki dužnosnici rekli da ga je Sjeverna Koreja obećala zatvoriti

This picture taken on May 4, 2019 and released from North Korea's official Korean Central News Agency (KCNA) on May 5, 2019 shows a test of weapons in an undisclosed location in North Korea. - North Korea has tested long-range multiple rocket launchers and tactical guided weapons in a "strike drill" overseen by leader Kim Jong Un, state media said. (Photo by KCNA VIA KNS / various sources / AFP) / South Korea OUT / ---EDITORS NOTE--- RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO/KCNA VIA KNS" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS / THIS PICTURE WAS MADE AVAILABLE BY A THIRD PARTY. AFP CAN NOT INDEPENDENTLY VERIFY THE AUTHENTICITY, LOCATION, DATE AND CONTENT OF THIS IMAGE --- /
FOTO: AFP PHOTO/KCNA VIA KNS

Sjeverna Koreja rekla je da je izvela još jedan test na poligonu za lansiranje u petak da ojača svoju strategiju nuklearnog odvraćanja, objavila je u subotu državna novinska agencija KCNA. Prije tjedan dana KCNA je objavila da je Sjeverna Koreja izvela “vrlo važan” test na lansirnom mjestu Sohae, a riječ je o poligonu za lansiranje raketa za koji su američki dužnosnici rekli da ga je Sjeverna Koreja obećala zatvoriti.

U najnovijem izvješću KCNA navodi da je lansiranje u petak bio “uspješan test velike važnosti”, no ne kaže što se testiralo. Novi test izveden je uoči dolaska Stephena Bieguna, posebnog američkog izaslanika za Sjevernu Koreju Južnu Koreju. Biegun dolazi uoči isteka roka što ga je Pjongjang postavio SAD-u, zahtijevajući ublažavanje stajališta prema zamrznutim pregovorima o denuklearizaciji.

Ponovno rastu napetosti

Posljednjih tjedana primjetan je porast napetosti nakon što je Pjongjang izveo niz testiranja oružja i ušao u verbalni rat s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom, što je izazvalo bojazan da bi se dvije strane mogle vratiti na startne pozicije otvorenog suprotstavljanja. Sjeverna Koreja je u četvrtak priopćila da im Washington “nema ništa za ponuditi”, čak i ako se razgovori ponovo pokrenu.

“Biegun će pokušati ostaviti dojam da SAD neće dopustiti manipulaciju Sjeverne Koreje te istodobno dati do znanja da je američka strana voljna nastaviti razgovarati”, kazao je diplomatski izvor u Seulu. Kim Jong-Un i Trump prošle godine su se sastali tri puta i razgovarali o sjevernokorejskom nuklearnom i raketnom programu, no napredak je jedva primjetan.

Nastavite čitati